Ruski predsjednik Vladimir Putin je u razgovoru za emisiju "60 minuta" američke TV mreže CBS govorio o LGBT pravima, te najavio susret s Eltonom Johnom.

Vladimir Putin je u emisiji potvrdio kako će se sastati s pjevačem Eltonom Johnom, koji ga je kritizirao zbog stanja LGBT prava u Rusiji i to nakon što je popularni glazbenik "pao" na podvalu dvojice ruskih komičara koji su se lažno predstavljali za Putina i njegovog prevoditelja. 

 

Godine 2013. je u Rusiji donesen zakon kojim se zabranjuje "gej propaganda" maloljetnicima, a istospolnim se parovima zabranjuje posvajanje djece, a 2014. je organizacija Human Rights Watch izvijestila o povećanju homofobičnog nasilja i zlostavljanja u Rusiji nakon što su ti zakoni stupili na snagu.

 

 

Bez obzira na takve zakone, Putin je u razgovoru za emisiju "60 minuta" izjavio kako podržava jednaka prava.

"Vjerujem kako je problem seksualnih manjina u Rusiji namjerno preuveličan izvana zbog političkih razloga, bez ikakvog dobrog temelja", rekao je Putin voditelju emisije Charlieu Roseu, te dodao: "Kod nas nema nikakvog progona. Osobe netradicionalne seksualne orijentacije rade, žive u miru, poslovno napreduju, dobivaju državne nagrade za postignuća u znanosti, umjetnosti i drugim područjima. Osobno sam im uručivao nagrade".

Putin je stao u obranu kontroverznog zakona o "gej propagandi".

"Ne vidim ništa nedemokratično u tom zakonu. Vjerujem da bismo djecu trebali pustiti na miru, trebamo im dati šansu da odrastu, pomoći im da shvate tko su i da sami donesu odluku. Smatraju li se muškarcem ili ženom? Žele li živjeti u normalnom, prirodnom braku ili netradicionalnom? Samo sam to želio reći. Ne vidim tu nikakvu povredu prava gej osoba", rekao je Putin za "60 minuta".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.