Iako je homoseksualnost u Kini dekriminalizirana 1997. , a 2001. je skinuta i s popisa mentalnih poremećaja, jedan je LGBT aktivist dokazao kako se u toj zemlji još uvijek koriste razne dokazano opasne i neučinkovite metode "liječenja homoseksualnosti", a među njima i terapija elektrošokovima.

Za potrebe britanskog dokumentarca "Unreported World: China's Gay Shock Therapy", koji je nedavno prikazan na Channel 4, 22-godišnji kineski LGBT aktivist John Shen skrivenom je kamerom snimao razgovore s psihijatrima koji nude tzv. "konverzivnu terapiju".

Reporterka Channela 4 Shaunagh Connaire i LGBT aktivist John Shen

Metode za "liječenje homoseksualnosti" su doista šarolike - od tuširanja hladnom vodom i džoginga, koji će Johnu pomoći "da iz sebe izbaci gej hormone"(!) i lijekova "od kojih će mu pozliti kad osjeti seksualnu privlačnost prema drugom muškarcu", kako je Johnu objasnila psihijatrica u jednoj od bolnica u Tianjinu.

Najbizarnija i najbrutalnija je terapija elektrošokovima, koju još i masno naplaćuju -3.500 yuana po dolasku, što je oko 350 britanskih funti ili 3580 kuna. A liječnici opisuju kako će se time postići "osjećaj straha kad ugleda osobu istog spola"

 

Iako je u kolovozu u Kini pokrenut i prvi sudski postupak protiv "konverzivne terapije", ona se i dalje provodi. U kraćem isječku iz dokumentarca, John priča kako su najveći problem konzervativni roditelji, koji rade veliki pritisak na svoju djecu od koje očekuju da osnuju svoje obitelji. Iako se mnogi odlučuju na slobodan život s parterima/cama, pred kineskom LGBT zajednicom je još daleki put do ravnopravnosti, a ovakvi prizori koji su tužni i izazivaju mučninu će se i dalje događati, ističe John.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.