Slovenski Ustavni sud je ipak odobrio održavanje referenduma o Zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se u pravima izjednačuju heteroseksualni i istospolni brakovi.

S pet glasova za i četiri protiv, slovenski je Ustavni sud tako poništio odluku slovenskog parlamenta koji je ranije odbio zahtjev za referendumom prokatoličke koalicije "Za otroke gre!". Naime, kako su napisali u priopćenju, Ustavni sud nije razmatrao usklađenost postojećeg Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima s Ustavom, kao ni ustavnost amandmana, već su odlučili samo o pitanju predlagatelja je li referendum o izmjenama i dopunama dotičnog zakona dopušten, piše Delo.

Očekivano, ovakvom su odlukom zadovoljni u koaliciji "Za otroke gre!", čija je Metka Zevnik rekla kako je Ustavni sud odlučio "u korist naroda, a ne elite", i dopustio da građani odluče o tome ostaje li brak zajednica kakva je bila do sada.

"Ljubav ne diskriminira, a ne bi to smjeli ni zakoni"

Aktivisti za LGBT prava su duboko razočarani jer ustavni suci nisu prepoznali važnost izmjena Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, koje bi slovenskom društvu donijeli "poštivanje ljudskih prava i ukinule diskriminaciju LGBT osoba", priopćeno je iz udruge Legebitra.

Ova odluka Ustavnog suda "unosi nemir i daljnju nesigurnost za istospolne parove koji žele ista zakonska, ekonomska i socijalna prava kao i heteroseksualni parovi".

Iz Amnesty Internationala Slovenije također žale zbog ovakve odluke Ustavnog suda, kojom se odgađa izjednačavanje prava istospolnih parova s heteroseksualnim u pogledu braka i obiteljskih odnosa.

"Ljubav ne diskriminira, a ne bi to smjeli ni zakoni. LGBT osobe bi trebale biti slobodne voljeti koga žele i biti slobodne toj se osobi obvezati i ljubav nadograditi vjenčanjem ", priopćili su.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.