Dan sjećanja na žrtve transfobnog nasilja obilježava se svake godine 20. studenog kako bi se prisjetili onih koji su ubijeni kao posljedica transfobije, ali i kako bi se skrenula pozornost na nasilje koje još uvijek pogađa transrodnu zajednicu. Utemeljila ga je 1998. godine Gwendolyn Ann Smith, trans dizajnerica, kolumnistica i aktivistica, kao uspomenu na ubojstvo Rite Hester u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

U novom izvještaju organizacije Human Rights Campaign (HRC) navodi se kako je stopa ubojstava transrodnih osoba u SAD-u na povijesno visokoj razini. Ove je godine tako zabilježeno 21 ubojstvo, gotovo dvostruko više nego prošle godine, od kojih nijedno nije procesuirano kao zločin iz mržnje, kao uostalom niti jedno od ukupno 53 ubojstava od 2013. do 2015. godine, a ubijene žrtve su većinom trans* crnkinje, piše Guardian.

Veliki porast zločina prema trans* osobama navelo je članove američkog Kongresa da prvi put održe sjednicu na tu temu, kako bi čuli svjedočenja žrtava i policijskih stručnjaka.

"Cilj je dobiti cjelovitu sliku epidemije zločina protiv transrodnih osoba, uzroke i posljedice nasilja i vidjeti što savezna vlada može učiniti po tom pitanju. Radna skupina će analizirati trenutno stanje ravnopravnosti za trans* osobe i zatim odrediti kako savezna vlada može najbolje reagirati - bilo da je riječ o zakonodavstvu, boljoj učinkovitosti državnih agencija ili se problem mora rješavati na državnoj razini", rekao je Roddy Flynn, izvršni direktor kongresnog odbora za LGBT ravnopravnost.

Usprkos većoj vidljivosti, trans* osobe i dalje na marginama društva

Prošle je godine FBI prvi put u godišnji izvještaj uvrstio rodni identitet kao motiv zločina iz mržnje, te su navedena takva 33 ubojstva. No, brojne države u zakonima ne navode zločin iz mržnje uzrokovan rodnim identitetom.

"Nedostatak točnih i pouzdanih podataka stvara nam poteškoće pri utvrđivanju u kojoj su doista mjeri rašireni takvi zločini", navodi se u izvještaju HRC-a.

Trans* osobe ubijene u zadnje dvije godine bile su prosječno stare 31 godinu, njih najmanje 34 posto bavilo se prostitucijom, a najviše ubojstava, gotovo dvostruko više nego li u drugim dijelovima zemlje, dogodilo se na jugoistoku SAD-a. U izvještaju o diskriminaciji trans* osoba iz 2011.godine navodi se kako usprkos znatno povećanoj vidljivosti trans* zajednice neke barijere i dalje ostale nepremostive. Transrodne osobe su i dalje suočene sa životom u ekstremnom siromaštvu, diskriminacijom prilikom zapošljavanja i policijskim uznemiravanjem, što svakako pridonosi rastu nasilja prema toj populaciji.

"Sada kad su trasrodne osobe konačno uspjele postići da budu prepoznatljiv dio društva, a aktivisti prisiljavaju zemlju da se suprostavi nasilju prema crncima, transrodne crnkinje su suočene s epidemijom nasilja koje je kombinacija rasizma, seksizma i transfobije, to je problem kojemu aktivisti više ne mogu pristupiti odvojeno", rekao je Griffin, koji se nada kako će ova povijesna kongresna sjednica potaknuti i one koji nisu LGBT da se suprostave i zaustave nasilje.

Human Rights Campaign je povodom današnjeg Dana sjećanja na žrtve transfobnog nasiljadana objavio video koji prikazuje priče majki transrodne djece koja se bore za njihovo pravo na ravopravnost

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.