Nakon desetljeća aktivističke borbe, grčki parlament će konačno poduzeti potrebne korake za ozakonjenje istospolnih zajednica. Novim zakonom će se proširiti prava koja uživaju heteroseksualni i na istospolne parove, čemu se oštro protive predstavnici Pravoslavne crkve.

Tako je grčki pravoslavni biskup Ambrozije od Kalavrite objavio na blogu poziv svima koji su odani Crkvi da odbace homoseksualne osobe koje je nazvao "prirodnim nakazama ", piše Guardian.

"Kad god i gdje god ih sretnete, pljunite na njih! Osudite ih. Ocrnite ih. To nisu ljudi! To su prirodne nakaze!", pozvao je Ambrozije svoje sunarodnjake na širenje ljubavi.

Parlamentarni odbor započeo je raspravu o ovom zakonu dvije godine nakon što je Europski sud za ljudska prava kaznio Grčku zbog ograničavanja prava LGBT osoba, uključujući i pravo na životnu zajednicu.

Suradnja s desnicom i homofobija u vlastitim redovima odužila donošenje zakona

LGBT zajednica je očekivala kako će lijeva vlada premijera Aleksisa Ciprasa bez velikih teškoća ispraviti tu nepravdu. No zbog nužne suradnje s desnom Nezavisnom strankom te ustrajnim homofobičnim stajalištima čak i kod ljevice, čitava se priča otegnula.

Iako će novim zakonom istospolni parovi uživati ista prava kao i heteroseksualni, prvenstveno po pitanju nasljeđivanja i poreznih olakšica, aktivisti smatraju kako je zakon propustio izjednačiti i neka druga bitna prava.

"Zakon ne omogućava pravnu ravnopravnost po pitanju posvajanja i skrbništva nad djecom. Političari se u ovoj zemlji često skrivaju iza Crkve, ali i oni su u konačnici homofobični", kazao je LGBT aktivist Leo Kalovirnas.

Očekuje se kako će zakon uskoro biti izglasan u parlamentu, a aktivisti za gej prava najavljuju tužbu protiv pravoslavnog biskupa zbog širenja govora mržnje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.