Slovenski birači i biračice u nedjelju su odlučivali o tome hoće li ili neće prihvatiti izmjene i dopune zakona o braku i obiteljskim odnosima, kojima bi se u pravima izjednačili istospolni i heteroseksualni parovi, a prema prvim neslužbenim rezultatima nešto iza 21:30 sati, nakon 99,89 posto prebrojanih glasova, pobijedili su protivnici bračne jednakosti sa 63,48 posto, dok je za bračnu jednakost glasovalo 36,52 posto birača i biračica.

Prema posljednjim podacima, odaziv birača/ica bio je 35,89 posto, javlja slovensko Delo, na čijem se portalu moglo uživo pratiti rezultate glasovanja.

 kart

Referendumom je tako srušen zakon koji su u parlamentu početkom ožujka većinom glasova prihvatili zastupnici, no nakon što je Ustavni sud prihvatio zahtjev i potpise prokatoličke inicijative Za otroke gre, zakon koji bi Sloveniji donio bračnu jednakost našao se na testu, koji na veliku žalost svih zagovornika jednakosti i poštivanja ljudskih prava, nije prošao.

m

Sličan su zakon tijesnom većinom Slovenci odbili i prije tri godine, zbog čega su se i promijenila referendumska pravila, kako bi se zaštitio zakonodavac, pa se za rušenje nekog zakona na referendumu moraju, uz većinu onih koji se odazovu na glasovanje, protiv izjasniti i najmanje petina ukupnoga biračkog tijela.

cjzr

Državna izborna komisija će konačne i službene rezultate referenduma objaviti 16. veljače iduće godine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.