U prvim satima ove srijede grčki su parlamentarni zastupnici većinom glasova ozakonili istospolne zajednice, no bez mogućnosti vjenčanja i posvajanja djece.

Usprkos snažnom protivljenju opozicije i utjecajne Pravoslavne crkve, zastupnici grčkog parlamenta su sa 193 glasova za od njih ukupno 300 prihvatili ozakonjenje civilnih istospolnih zajednica. Iako je Grčka takve zajednice omogućila 2008. heteroseksualnim parovima, to isto nije dozvolila istospolnim parovima, pa je zbog ograničavanja prava LGBT osoba prije dvije godine kažnjena odlukom Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Aleksis Cipras je rekao kako se ovim zakonom zatvara "krug sramoćenja države", te poručio zastupnicima u parlamentu:

"Danas smo prepoznali pravo svih ljudi, bez obzira na rodnu ili seksualnu orijentaciju, na zajednički život na način koji sami odaberu u životu. Sada imaju jednaka prava u životu i smrti poput svih građana Grčke", javlja CBC News

Zakon samo mali korak u velikim nejednakostima prema LGBT osobama 

Tijekom sinoćnje rasprave o zakonu, deseci aktivista su demonstrirali ispred parlamenta, a protest protiv homofobnih napada Pravoslavne crkve iskazali su simboličnom akcijom - dvojica aktivista su se obukli poput svećenika i ljubili ispred crkve u Ateni, uz transparente s natpisom "Ljubav nije grijeh".

Aktivisti za gej prava ipak ističu kako se ovim zakonom ne dopušta istospolnim parovima da se vjenčaju ili posvoje djecu, te im ne omogućava slične mirovine, radna i porezna prava.

"Moramo reći kako je ovo samo mali korak u usporedbi s velikim, ogromnim nejednakostima s kojima su suočene LGBT osobe u Grčkoj", kaže aktivist Dimitra Kyrilou.

Zakon je odbila prihvatiti Komunistička stranka, te ultradesničarska Zlatna zora čiji je lider, Nikos Mihaloliakos, rekao kako bi diljem zemlje crkvena zvona trebala "žalosno zvoniti".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.