Sisački biskup Vlado Košić u svojoj je propovijedi na misi polnoćki poručio, između ostalog, kako su istospolne zajednice "okrutne i dekadentne", a upravo je taj dio izdvojen u reportaži emitiranoj u središnjem Dnevniku HRT-a na Božić. Naš čitatelj je zbog toga odlučio napisati prigovor i zatražiti objašnjenje javne televizije, a o svemu je obavijestio nadležne institucije i nevladine udruge.

U reportaži u središnjem Dnevniku HTV-a emitiranom na Božić o duhovnim, ali i političkim porukama koje su s oltara s misa polnoćki uputili vjerski poglavari, našle su se i one koje je uputio sisački biskup Vlado Košić, a novinar HRT-a je odlučio upravo dio propovijedi u kojem biskup Košić kritizira pobačaj i istospolne zajednice uvrstiti u reportažu.

"Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj i ništa se ne poduzima protiv toga, zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se dopušta u nekim slučajevima i posvajanje djece. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije", dio je propovijedi biskupa Košića koji je emitiran u božićnom Dnevniku HTV-a.

Traži očitovanje: "HRT je omogućio da se moja zajednica propagira kao 'okrutna i dekadentna'"

Naš čitatelj Ivan (podaci poznati redakciji) ističe kako je svjestan da urednici ne mogu utjecati na sadržaj propovijedi, ali, napominje, "mogu i trebaju utjecati na to što će od propovijedi biti emitirano svim građankama i građanima Republike Hrvatske", te dodaje:

"Kao pripadnik seksualne manjine, koji je iskoristio zakonsko pravo i sklopio životno partnerstvo, osjećam se vrlo loše povodom puštanja dijela govora gospodina Vlada Košića. Nacionalna televizija je dozvolila da se u središnjoj informativnoj emisiji emitira osobni stav pojedinca koji je u suprotnosti i sa zakonom i s moralnim vrijednostima i normama drugih", napisao nam je.

Zbog "omogućavanja da se na dan Božića propagira da je moja ozakonjena zajednica 'okrutna i dekadentna' u središnjoj informativnoj emisiji" Ivan je odlučio zatražiti i službeno očitovanje HRT-a, a o svemu je obavijestio i Ured pučkog pravobranitelja, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te nevladine udruge.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.