Sisački biskup Vlado Košić u svojoj je propovijedi na misi polnoćki poručio, između ostalog, kako su istospolne zajednice "okrutne i dekadentne", a upravo je taj dio izdvojen u reportaži emitiranoj u središnjem Dnevniku HRT-a na Božić. Naš čitatelj je zbog toga odlučio napisati prigovor i zatražiti objašnjenje javne televizije, a o svemu je obavijestio nadležne institucije i nevladine udruge.

U reportaži u središnjem Dnevniku HTV-a emitiranom na Božić o duhovnim, ali i političkim porukama koje su s oltara s misa polnoćki uputili vjerski poglavari, našle su se i one koje je uputio sisački biskup Vlado Košić, a novinar HRT-a je odlučio upravo dio propovijedi u kojem biskup Košić kritizira pobačaj i istospolne zajednice uvrstiti u reportažu.

"Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj i ništa se ne poduzima protiv toga, zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se dopušta u nekim slučajevima i posvajanje djece. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije", dio je propovijedi biskupa Košića koji je emitiran u božićnom Dnevniku HTV-a.

Traži očitovanje: "HRT je omogućio da se moja zajednica propagira kao 'okrutna i dekadentna'"

Naš čitatelj Ivan (podaci poznati redakciji) ističe kako je svjestan da urednici ne mogu utjecati na sadržaj propovijedi, ali, napominje, "mogu i trebaju utjecati na to što će od propovijedi biti emitirano svim građankama i građanima Republike Hrvatske", te dodaje:

"Kao pripadnik seksualne manjine, koji je iskoristio zakonsko pravo i sklopio životno partnerstvo, osjećam se vrlo loše povodom puštanja dijela govora gospodina Vlada Košića. Nacionalna televizija je dozvolila da se u središnjoj informativnoj emisiji emitira osobni stav pojedinca koji je u suprotnosti i sa zakonom i s moralnim vrijednostima i normama drugih", napisao nam je.

Zbog "omogućavanja da se na dan Božića propagira da je moja ozakonjena zajednica 'okrutna i dekadentna' u središnjoj informativnoj emisiji" Ivan je odlučio zatražiti i službeno očitovanje HRT-a, a o svemu je obavijestio i Ured pučkog pravobranitelja, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te nevladine udruge.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam