Nakon što je Ustavni sud početkom prosinca potvrdio kako je predmet o ocjeni ustavnosti zakona kojim se uređuje pravo na pobačaj, što je još 1991. zatražio Hrvatski pokret za život i obitelj, obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati, u javnosti se ponovno aktualiziralo to pitanje.

Ženska mreža Hrvatske zbog toga je prosvjedovala pred Ustavnim sudom, tražeći odbacivanje zahtjeva, te izrazila bojazan da bi jačanje desnice moglo ugroziti prava žena. Svoj stav o tom pitanju objasnio je u Dnevniku HRT-a i HDZ-ov mogući ministar zdravlja Ante Ćorušić.

Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo bio je jedan od sedmorice eksperata koji je dao mišljenje kako ljudski život počinje spajanjem muške i ženske stanice.

"I to je dokazana znanstvena činjenica, mi to ne možemo opovrgnuti. Prema tome, ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma. Ali to je dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života", kazao je za HRT te dodao kako apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir.

"Moderna država ne može robovati zakonu iz komunističkog režima"

Izjavio je i kako je predmetni zakon, koji je na snazi od 1978. godine, "donesen za vrijeme totalitarnog sustava i moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme komunističkog režima", te dodao:

"Mi to moramo promijeniti, uljuditi, poboljšati proceduru, a u interesu zdravlja žena, ali i u interesu te nerođene djece", kazao je Ćorušić, dodajući kako iz iskustva zna da je, razgovarajući sa ženama, trećinu njih odgovorio od pobačaja.

Ženska mreža Hrvatske suce je i pisanim putem upozorila da je zakon iz 1978. u skladu sa svim međunarodnim dokumentima. Aktualni politički trenutak, kažu, nikako ne ide u prilog poštovanju prava žena.

"Svjedoci smo da su i u vladajućoj koaliciji govorili o tome da će se zauzimati za obitelj, za tradicionalne vrijednosti, sve to je uvijek na štetu žena", kazala je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Stručnjak za ustavno pravo smatra da će sud odbiti prijedlog

Mirjana Kučer, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, kazala je kako su one tu da upozore da živimo u sekularnoj državi i da nitko nema pravo odlučivati u ime žene o rađanju, odnosno o tijelu žene.

Ružica Ćavar, koja je još 1991. podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti, smatra kako je upravo sad pravo vrijeme za odluku. Argument da se zabranom neće smanjiti broj pobačaja, već će žene natjerati na ilegalne ili skupe zahvate u stranim klinikama, za nju ne stoji:

"Nije to više ono vrijeme kada su bile one, kako su se nazivale u Slavoniji, babe paklenjače. Nažalost, to bi se i dalje događalo, ali je drukčije ako se nešto događa mimo zakona ili ako se događa po zakonu".

Ustavni suci pri donošenju odluke moraju odgovoriti na ključno pitanje - kada počinje život.

"Od tog trenutka pa nadalje pobačaj bi bio zabranjen i ne bi se mogao provoditi. Na to će pitanje Ustavni sud u svojoj odluci dati nekakvo stajalište uvažavajući mišljenje eksperata koje je zatražio', kazao je Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo.

Baš zato što sve predugo traje, Palić smatra da će prijedlog odbiti. Ustavni sud bio je bez komentara. Pretpostavlja se da bi odluku mogao donijeti prije lipnja sljedeće godine, kada gotovo polovini sudaca istječe mandat.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.