Govoreći o planu ozakonjenja istospolnih zajednica talijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je izjavio kako je protiv mogućnosti da istospolni parovi posvajaju djecu, jer to vodi do surogat majčinstva koje je izjednačio sa seksualnim zlostavljanjem. Takvim je zaključcima izazvao polemiku, ali i odobravanje Katoličke Crkve.

Prema talijanskom zakonu korištenje usluga surogat majki je prekršaj kažnjiv s dvije godine zatvora i globom od 300.000 do milijun eura.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je govorio o planu ozakonjenja istospolnih zajednica u Italiji, što je obećao Matteo Renzi po dolasku na čelo vlade u veljači 2014, a o čemu bi Senat trebao raspravljati idućih tjedana.

Alfano: Istospolni parovi ne bi smjeli posvajati djecu jer to vodi do najgoreg tržišta koje je čovjek izmislio

U prošlosti blizak Silviju Berlusconiju, a sada na čelu male stranke desnog centra povezanog s Renzijevim lijevim centrom, Alfano je rekao kako je sklon ozakonjenju istospolnih civilnih zajednica, ali odbacuje mogućnost ostvarivanja nekih obiteljskih prava poput posvajanja djece i nasljeđivanja mirovina.

Ta odredba bi mogla "odvesti zemlju do surogat majčinstva, tj. do najgoreg tržišta koje je čovjek izmislio", inzistirao je ministar.

"Želimo da se korištenje usluga surogat majki proglasi zločinom kažnjivim zatvorom, poput seksualnih zločina, s kaznom zatvora između pet i 14 godina", rekao je Alfano u razgovoru za katolički tjednik Avvenire.

Katolička Crkva podržava Alfana i navodi da je surogat majčinstvo "degradirajući postupak za ženu, koja posluži kao inkubator tuđih želja", rekao je kardinal Edoardo Manichelli, nadbiskup Ancone.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.