U talijanskom je parlamentu jučer započela dugoočekivana rasprava o zakonu koji bi omogućio civilne zajednice za istospolne parove koji predlaže vlada premijera Mattea Renzija.

Nakon tisuća amandmana na zakon kojima se blokirala rasprava u parlamentu, situacija se konačno promijenila na bolje. Premijer Matteo Renzi je najavio kako očekuje da će zakon biti odobren već do kraja ove godine, no mnogi misle kako su to preoptimistične izjave, pa aktivisti za LGBT prava očekuju da će parlamentarna rasprava potrajati nekoliko mjeseci. Ipak, ovo je prvi put da je većina oporbenih stranaka podržala takav zakon, usprkos tome što mu se snažno usprotivio desničarski partner Renzijeve koalicijske vlade. Podsjetimo kako je i Europski sud za ljudska prava u srpnju presudio da Italija nepriznavanjem istospolnih zajednica diskriminira svoje LGBT građane.

Prema predloženom zakonu istospolnim bi se parovima omogućila neka prava iz bračnog odnosa, poput nasljednog i djelomično mirovinskog prava, ali parovi ne bi imali mogućnost posvajanja djece svojih partnera. Očekuje se kako će o zakonu glasati u Senatu do kraja godine, nakon čega to treba učiniti i donji dom talijanskog parlamenta. Italija je jedina zemlja među velikim zapadnoeuropskim državama koja još uvijek zakonski ne priznaje civilne zajednice za istospolne parove, kao ni bračnu jednakost.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.