Nakon što je talijanski Kasacijski sud u veljači odlučio kako tamošnji istospolni parovi nemaju pravo na brak jer Ustav, a ni Europska unija, ni po čemu ne obvezuju vladu da donese takav zakon, Europski sud za ljudska prava danas je donio drugačiju presudu.

Riječ je o predmetu Oliari i drugi protiv Italije, u kojem su tri gej para (Enrico Oliari, A., Gian Mario Felicetti, Riccardo Perelli Cippo, Roberto Zaccheo i Riccardo Zappa) tužili državu jer ne priznaje njihove zajednice.

Nakon što su prošli sve sudske instance u Italiji, slučaj je došao do ESLJP-a koji je presudio da Italija jest prekršila njihova ljudska prava upravo takvim nepriznavanjem.

Podsjetimo, prijedlog zakona kojim bi se omogućile civilne zajednice za istospolne parove trenutačno je blokiran u parlamentu, a prepreka su mu tisuće amandmana koje su većinom uložili desničarski partneri (NCD) vlade premijera Mattea Renzija koji odbijaju dvije mjere nacrta: pravo na nasljednu mirovinu i mogućnost posvajanja partnerova djeteta.

Kompletan tekst odluke ESLJP-a možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.