Prije isteka mandata početkom ožujka, portugalski konzervativni predsjednik Anibal Cavaco Silva odlučio je staviti veto na zakon koji bi istospolnim parovima odobrio posvajanje djece, te pozvao na javnu raspravu. Socijalistička stranka najavljuje kako mu to ipak neće proći.

"Važno je da tako važna promjena, o jako osjetljivom pitanju, ne stupi na snagu bez prethodne široke javne rasprave", rekao je portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva.

Silvu, koji završava svoj drugi mandat, 9. ožujka zamijenit će Marcelo Rebelo de Sousa, izabran u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora. Predsjednik je zatražio ponovno razmatranje prijedloga kako bi se prednost dala "interesu djeteta", a ne ravnopravnosti "istospolnih i biseksualnih parova".

Zakoni koji istospolnim parovima omogućavaju posvajanje djece, a lezbijkama medicinski potpomognutu izglasani su u portugalskom parlament u prosincu prošle godine većinom zastupnika ljevice.

Socijalistička stranka najavila je, međutim, da planira potvrditi zakon apsolutnom većinom zastupnika, što joj ustav dopušta unatoč predsjedničkom vetu. Silva je također stavio veto na izmjene zakona o pobačaju, no socijalisti ih unatoč tome planiraju usvojiti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.