I dok se u Hrvatskoj bez sankcija može javno uzvikivati ustaški poklič i širiti govor mržnje javnim prostorom, ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke zabranilo je u srijedu rad internetskoj platformi Altermedia Deutschland zbog širenja rasističkih, antisemitskih, homofobnih te sadržaja uperenih protiv stranaca, a tom prilikom su uhićene i dvije osobe.

Prije dva dana središtem Zagreba orili su se ustaški poklici i govor mržnje tijekom prosvjeda branitelja ispred Agencije za elektroničke medije, no nitko zbog toga nije kažnjen, ni prekršajno, a kamoli kazneno, jer je zagrebačka policija ustvrdila kako nikoga nisu uspjeli identificirati jer je "bilo previše prosvjednika".

Ostalo je nejasno hoće li možda policija ili državno odvjetništvo naknadno provesti zakon, obzirom kako postoje policijske video snimke prosvjeda, a i Zagreb je premrežen nadzornim kamerama, pa je za pretpostaviti kako im identificiranje počinitelja ne bi trebalo predstavljati neki problem.

Njemačka policija i državno odvjetništvo nemaju takvih problema s utvrđivanjem i oštrim kažnjavanjem širitelja govora mržnje u javnom prostoru.

"Pod krinkom slobode izražavanja mišljenja, internetski portal Altermedia Deutschland širio je sadržaje rasističkog, antisemitskog, homofobnog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera u Njemačkoj i bio je jedna od najvažnijih informativnih platformi krajnje desnice u germanofonskom prostoru", priopćeno je iz ureda njemačkog državnog tužitelja.

Prema infromacijama državnog tužiteljstva, na stranicama Altermedie Deutschland redovito se pozivalo na nasilje prema strancima koji žive u Njemačkoj, ali se ustrajno i nijekao holokaust, što je u Njemačkoj kazneno djelo.

"Pravna država se sustavno bori protiv desničarskog huškanja na internetu"

Tijekom racije izvršene u jutarnjim satima diljem Njemačke, ali i u Španjolskoj, uhićene su dvije osobe. Njemačke vlasti su istodobno poslale zahtjev ruskim vlastima da ugase server koji se nalazi u Rusiji koji je koristio portal Altermedia Deutschland.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je u kratkoj pisanoj izjavi poručio kako je ukidanje Altermedie Deutschland "jasan signal" ekstremnoj desnici.

"Pravna država ne dopušta kriminal iz mržnje i sustavno se bori protiv desničarskog huškanja na internetu“, stoji u priopćenju.

Prema mišljenju poznavatelja, gašenje Altermedie Deutschland bit će veliki udarac njemačkoj krajnjoj desnici, jer su se na tom portalu okupljali svi kojima su krajnje desne stranke ili pokreti bili nedovoljno ekstremni.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.