Tena Štivičić, Zvonimir Dobrović, Urša Raukar, Branko Sviben, Franka Perković, neka su od imena članova Hrvatskog društva dramskih umjetnika čije su reakcije na pismo predsjednika HDDU, u kojemu ih poziva da se "ne izjašnjavaju o ministru kulture" te upozorava članove kako "javno istupaju na vlastitu odgovornost", objavljene na portalu Teatar.hr. Kulturnjaci odbijaju šutjeti i pozivaju HDDU da pruži podršku glumici Nini Violić koja je zbog kritiziranja ministra Hasanbegovića izložena prijetnjama.

Nakon što je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika odaslala svojim članovima zatrašujuće pismo, u kojem nije reagiralo na napade na svoju članicu, Ninu Violić, već je upozorilo sve svoje članove da javno istupaju na vlastitu odgovornost, odnosno da šute, na reakcije nije trebalo dugo čekati, piše Teatar.hr.

Ističu kako je ta, u suvremenoj demokraciji nezabilježena praksa, izazvala promptno zgražanje, ali i pisane reakcije dijela članova, no prema informacijama koje su oni sami objavili na mrežama, HDDU te reakcije odbija prenijeti ostatku članstva, stoga je Teatar.hr odlučio objaviti nekolicinu odgovora.

Navode kako se društvenim mrežama viralno dijeli i špranca zahtjeva za ispis iz društva, pa bi se lako moglo dogoditi da HDDU više ne bude imao kome slati ovakva priopćenja. Reakcije na pismo HDDU donosimo u cijelosti.

Franka Perković: "I šutnja je politički čin"

"Poštovani kolega Juraga, nisam razumjela prethodni mail. Pretpostavljam da se odnosi na zamolbu koju sam na adresu HDDU uputila 24.1. te zamolila da se naše Društvo pridruži prosvjedu protiv izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture argumentirajući to stavom da novoizabrani ministar kulture svojim radom ni na koji način nije vezan uz resor kulture, a svojim ideološkim istupima ne može i ne zaslužuje biti na čelu ijednog ministarstva a pogotovo ne Ministarstva kulture. U Vašem Priopćenju niste priopćili hoćete li ili nećete podržati moju inicijativu.

Iz citata i podsjećanja koje navodite zlonamjerno bi oko moglo iščitati Vaš negativan odgovor argumentiran tvrdnjom da je HDDU 'nepolitička organizacija'. Moram zamijetiti, iako vjerujem da je to i Vama posve jasno, da je i šutnja politički čin te da biste kao predsjednik Društva time izrazili vrlo snažan politički stav koji osobno smatram neprimjerenim, neciviliziranim i ekstremno svjetonazorski neprihvatljivim.

Ovom Vas prilikom također molim da pružite podršku našoj kolegici Nini Violić čije je pravo na slobodu govora ovih dana tako grubo povrijeđeno", napisala je redateljica Franka Perković.

Urša Raukar: "Jesu li odgovori prijetnjama smrću, silovanjem i zlostavljanjem djeteta dio pozitivne europske demokratske prakse?"

"Dragi kolege, primila sam vaše Priopćenje koje me podosta začudilo i razočaralo.Pozivate se na pozitivna postignuća europske demokratske prakse, a pritom svojom 'apolitičnošću' zapravo dajete potporu čovjeku čiji javno izrečeni stavovi su upravo potpuno suprotni toj istoj europskoj demokratskoj praksi

Mislim da je suvišno podsjećati da je antifašizam jedan od temelja te pozitivne europske prakse i da pripada u neupitne vrijednosti te Europe na koju se pozivate. Takve se izjave u civiliziranom svijetu svrstavaju u ekstremne svjetonazorske i političke stavove i nailaze na osudu svih demokratskih institucija, udruženja, grupa i pojedinaca, naročito intelektualnih i umjetničkih krugova.

Nadalje, nisam shvatila zašto navodite da HDDU poštuje legitimno izabranu Vladu RH? Što bi to trebalo značiti ili poručiti? Da se ne smije iznositi svoje neslaganje sa odlukama te Vlade?

Podsjećam vas na Ustav RH gdje je jasno zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli. To uključuje i pravo nas članova koji smo zabrinuti ekstremnim i nedemokratskim svjetonazorskim i političkim stavovima ministra kulture da iskažemo svoje bojazni i tražimo očitovanje našeg cehovskog udruženja jer takvi stavovi nisu samo ideološka pozicija, nego, naravno, imaju i direktni utjecaj na umjetničko i kulturno stvaralaštvo, dakle, na rad svih članova HDDU-a.

Ne mogu nikako prihvatiti i oštro se protivim vašoj šutnji u vezi prijetnja smrću i silovanjem našoj kolegici Nini Violić zbog javnog iskazivanja svojih stavova. Ma koliko god se netko ne slaže sa Ninim stavovima ili načinom izričaja tih stavova, jesu li odgovori prijetnjama smrću, silovanjem i zlostavljanjem djeteta dio pozitivne europske demokratske prakse?!?

Ili, možda, želite implicirati da je Nina sama kriva za takvu reakciju?!? Želite li reći da trebamo šutjeti, biti dobri i poslušni, pa nam se takve grozote neće događati?!? Jeste li svjesni da se tako, nenamjerno, stavljate na stranu tih mračnih i opasnih pojava?

Želim vjerovati da niste svjesni.

Pozivam vas ponovno da javno dignete glas protiv takvih prijetnji našim kolegama i članovima HDDU-a, zaštite našu kolegicu Ninu Violić upravo zbog promicanja pozitivnih postignuća europske demokratske prakse i elementarne ljudske i cehovske solidarnosti", reakcija je glumice Urše Raukar.

Zvonimir Dobrović: "U 25 godina nismo na poziciji ministra kulture imali simpatizera NDH i osporavatelja antifašizma"

"Poštovani predjedniče HDDU-a, može li se ovaj Vaš dopis i poziv svekolikoj hrvatskoj kulturnoj i političkoj javnosti razumjeti i kao poziv novom ministru kulture da se suzdrži od neprimjereniih i neciviliziranih istupa i reagiranja?

Tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne RH nismo na poziciji ministra imali simpatizera NDH i osporavatelja antifašizma tako da je možda sad ipak situacija takva da HDDU zucne koju, osim ovog naputka o vlastitoj odgovornosti članova za svoja 'ekstremna svjetonazorska i politička istupanja'.

To ide vjerojatno kolegicu Ninu Violić o kojoj HDDU također ništa u javnosti neće reći, osim toga da je to 'zaslužila'?", napisao je umjetnički direktor Queer Zagreba i Perforacija Zvonimir Dobrović.

Branko Sviben: "Prijatelju Juraga, u toj Europi na koju se pozivaš, antifašizam nije ekstremno mišljenje nego politički standard"

"Eh, sad smo se opet divno upetljali u pozitivna postignuća europske demokratske prakse. Kakve li divne fraze u koju svatko u ovim prostorima može utrpati što hoće. Dakle ekstremno političko istupanje, što je to? Angažman ministra kulture u politički ekstremnim strankama je europska demokratska praksa (nažalost ponekad da), a antifašizam je ekstremizam (ili floskula).

Prijatelju Juraga, u toj Europi na koju se pozivaš, antifašizam nije ekstremno mišljenje nego politički standard, a radovalo bi me da to bude standard i u mojoj domovini koja nažalost nije završila drugi svjetski rat i još je neizvjesno tko će pobijediti – partizani ili ustaše. Ne zvuči li to glupo? I jest. Povijest je ono što se dogodilo, sviđalo se to kome ili ne. Povijest se ne ponavlja (osim kao karikatura), iz povijesti valja učiti.

Što je pak svjetonazorski ekstremizam, to bi nam ipak trebao pojasniti i to vrlo slikovito kad je već u naš javni diskurs dospjela izjava zastupnika da nikad nije drkao, a zamjenik premijera je vrlo zadovoljan što se ministri znaju prekrižiti. Još jednu tvrdnju valja razjasniti.

Da je naša udruga nepolitička znači da se politički ne veže ni uz kakvu političku stranku. Kad neka stranka ili koalicija padne ispod demokratskih standarda (jedan je ministar već otišao zbog pritiska javnosti usprkos tvrdnji da će ostati ako se dokaže da nije kriv, podpredsjednik vlade i dalje tvrdi da nije kriv, a da je politička odgovornost relativna...!?) sukladno pozitivnim postignućima evropske demokratske prakse, mi kao članovi nepolitičke udruge itekako smijemo izreći svoje mišljenje, a da ga predsjednik naše udruge ne naziva ekstremističkim.

I naravno, svatko je osobno odgovoran za u javnosti izrečenu misao, pa tako i ti. A tvoja je misao: draga Nina, sama si kriva što tebi i tvojoj obitelji prijete smrću", poručio je redatelj Branko Sviben.

Tena Štivičić: "Da je suzdržavanje od reagiranja osnova civilizirane demokratske prakse, demokracije uopće ne bi ni bilo"

"Željela bih se osvrnuti na nekoliko stvari navedenih u pismu koje sam primila i koje meni kao i svim članovima pristojno sugerira da je civilizirana demokratska praksa šutjeti i ne izlagati se.

Ako je to poruka ona je temeljno nelogična, jer da je suzdržavanje od reagiranja osnova civilizirane demokratske prakse, demokracije, koja je ionako danas svuda ponovno upitna, uopće ne bi ni bilo.

Ono što se pojavljuje u javnom prostoru kao diskurs s najviše 'legitimno izabrane instance' koja bi trebala zastupati naše interese svakako nije sukladno pozitivnim postignućima europske demokratske prakse, dapače u nekim bi se europskim zemljama tretiralo kao protuzakonito.

Ne razumijem ni kako tezu podupire naglašavanje pridjeva koji opisuju ovu udrugu. Svi navedeni govore upravo u prilog izjašnjavanja o pitanjima koja su direktno vezana za naše osnovne profesionalne (strukovne) sudbine. 'Neprofitna', 'nevladina', 'nepolitička' znači valjda upravo to da nam je još uvijek na raspolaganju neka mala sloboda izražavanja stava. Možda ne postoji jedan homogen stav o svim pitanjima s obzirom na brojnost i raznorodnost članova, ali zajedničko zastupanje humanističkih i pluralističkih vrijednosti ipak valjda nije previše očekivati.

Ne znam što su točno pojedini članovi tražili i možda je zaista iluzorno očekivati jednu izjavu koja bi odražavala stav sviju, ali ograđivati se od inicijativa koje se trenutno događaju među kulutrnjacima u najmanju je ruku neodgovorno i kukavički.

Nadalje, legitimno izabrana vlada nije izuzeta od propitivanja i nije apsolutna vrijednost – to je naime isto jedna dosta popularna demokratska praksa. Legitimno izabrane vlade počinile su i čine nebrojene prekršaje, nepravde i zločine.

Činjenica da se Društvo dvadeset pet godina nije očitovalo o izboru ijednog ministra/ice, osobe koja ima krovne ovlasti nad našim profesionalnim i privatnim sudbinama argument je koji ne bi trebalo gurati u prvi plan.

Ovo nije prvi put da Društvo šuti, ne miješa se i poziva svoje članove, kao i širu javnost na pristojnost. To u trenutnoj atmosferi postaje tragikomično.
Zaključna poruka da bilo kakvo političko istupanje činimo na vlastitu odgovornost i da naše Društvo neće stati iza nas i uzeti nas u zaštitu ako bude 'stani pani' nameće pitanje zašto smo članovi takvog Društva, u vremenu i zemlji u kojima je apsurdno pozivati se na apolitičnost. Možda zbog potvrde o porezu", napisala je dramaturginja Tena Štivičić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.