Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, poslala je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem tražimo hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog grubog nasrtaja na medijske slobode. Apeliramo na građanke i građane da supotpišu naše otvoreno pismo i podrže nas.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak. U javnosti se usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju "uhljebe" i "dokoličarski kulturni agitprop" koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine.

Budući da ovu odluku ministra kulture, ali i njegove javne istupe smatramo grubim nasrtajem na medijske slobode, Mreža emancipacije E-net traži od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu ministra Hasanbegovića. Apeliramo na građanke i građane da supotpišu naše otvoreno pismo i podrže nas.

Otvoreno pismo Mreže emancipacije E-net predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću

"Uvaženi gospodine Oreškoviću,

zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije.

Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca.

U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao.

Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske.

Budući da ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju, poručujemo Vam da ne pristajemo na njegove postupke, prijetnje i omalovažavanja te da ćemo se svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode.

Neovisno novinarstvo je čuvar demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države.

Potpisnici otvorenog pisma: Dom kulture Zagreb (Forum.tm), Udruga za promicanje civilnoga društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS (Tris.com.hr), CroL – Udruga za medijski aktivizam (Crol.hr), Udruga Slobodni Filozofski (slobodnifilozofski.com), Zarez, udruga za pitanja kulture, medija i društva (dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja Zarez, zarez.hr), Udruga za razvoj medijske i građanske kulture mladih "Radio student" (Radio student), Mreža antifašistkinja Zagreb (časopis Nepokoreni Grad), Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" (Lupiga.com) i Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808 (Radio 808)

Peticiju možete potpisati ovdje.

Dodaj komentar

Security code
Osvježi

Komentari

+3 # Neven Rubinić 2016-02-01 13:49
Sramota od vlade i države
+3 # Josip Gršetić 2016-02-01 17:00
Hasanbegović i njegovi sponzori su sramota za Hrvatsku državu, a samo njegovo postavljanje kao ministra kulture je prst u oko i šamar u lice svakome tko se bori za temeljna ljudska prava
+1 # karmela romić 2016-02-01 21:10
Udar na slobodu medija je prva stepenica uvođenja totalitarizma.