Bez revizije, bez konzultacije, samo nekoliko dana nakon što mu se otvorenim pismom obratila Željka Markić iz udruge U ime obitelji, ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je Povjerenstvo za neprofitne medije. HND je zbog toga zatražio njegovu ostavku.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je bez jasnog objašnjenja raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016., piše N1 info.

Brzopotezna je to akcija ministra nakon što je u utorak primio pismo Željke Markić iz udruge U ime obitelji, u kojem od Hasanbegovića traži "jasne kriterije i transparentan rad ministarstva" pri dodjeli financijskih sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te ističe nezadovoljstvo dosadašnjim radom Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture.

HND traži ostavku ministra Hasanbegovića

"Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim", poručio je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva reagirajući na ovu vijest.

Hasanbegović je u prvom tjednu dolaska na ministarsku funkciju brzopotezno smijenio Povjerenstvo odgovorno za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima. No, zbilja je neobično ono na što se poziva Hasanbegović.

Kako se navodi u odluci o razrješenju, poziva se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi:

"Ministarstvo kulture i posvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja" te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije, međutim, tu se ne navode razlozi razrješenja.

"Taj novac više neće vidjeti"

"Vrlo je znakovito da mu je prvi potez napad na treći medijski sektor, odnosno na medije. Ovo mogu tumačiti samo kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora, kritičkog mišljenja, što puno govori o politici Vlade i Ministarstva prema medijima i viđenju medijskog prostora i kulture", kazao je za N1 info Hajrudin Hromadžić, član raspuštenog povjerenstva.

Ministarstvo kulture je, podsjetimo, od 2013. godine neprofitnim medijima dodjeljivala razmjerno sićušna sredstva u odnosu na profitne i one osnovane od strane lokalnih samouprava, a poglavito javnu radioteleviziju. Sredstva su se dodjeljivala putem najtransparentnijeg natječaja te vrste, a nadzor je obavljalo upravo spomenuto povjerenstvo.

Željka Markić je više puta prijavljivala narod.hr, kojem sredstva nisu dodijeljena.

Inače, u intervjuu za jučerašnji broj Globusa Hasanbegović je, nakon nabrajanja nekih medija i iznosa njihovih potpora samo kratko kazao: "Dobro. Taj novac više neće vidjeti".

g

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.