Mučnu i zamornu smjenu vlasti čiji se posljednji čin odigrao prije nekoliko dana mnogi su dočekali kao priliku za zazivanje sječe glava, odnosno zatvaranje pipe, onima koji misle i rade drugačije. Jedna od njih je, dakako, opjevana heroina desne scene u Hrvata, Željka Markić, kojoj bi jedan od vrhunaca ove godine zasigurno bio taj da se neprofitnim, ili, kako ih ona zove, "lijevim" medijima, ta pipa jednom zauvijek zatvori, pa će(mo) onda biti kuš.

I napokon je dočekala da na mjesto ministra kulture (slučajno ili ne?) zasjedne njezin suborac iz vremena referenduma o braku, Zlatko Hasanbegović, kojemu je već četvrtog dana njegova stolovanja njezina udruga U ime obitelji poslala listu želja.

Pa tako od njega očekuju "jasne kriterije i transparentan rad ministarstva" pri dodjeli financijskih sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te ističu nezadovoljstvo dosadašnjim radom Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture.

Sredstva dodjeljivanja prema "političkom i ideološkom ključu"

"Obiteljaši" od ministra Hasanbegovića traže i "određivanje objektivnih kriterija" za dodjelu bespovratnih sredstava "kako bi ubuduće bilo jasno zašto su pojedine udruge zadovoljile uvjete natječaja i dobile financijska sredstva, te na koji način udruge financirane novcem poreznih obveznika doprinose hrvatskom društvu" ističući kako to dosada "često nije bio slučaj", te kako su sredstva " često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu", navodi se u pismu koje potpisuje Željka Markić i Upravni odbor udruge U ime obitelji.

Jedino je trik u tome što to nisu porezni, nego novci Hrvatske lutrije koja za neprofitne medije izdvaja 7,56%, a ta se stavka mijenja svake godine, ovisno o prihodu lutrije. Jednako tako, u Zakonu o medijima postoji stavka naslovljena s "Obveze države radi poticanja pluralizma i raznovrsnosti medija". Ali to je Markićkinim jurišnicima nebitno jer dovoljno puta ponovljena laž postaje istina.

Navode i kako je "činjenica da su članovi povjerenstava često bili politički i svjetonazorski pristrane osobe koje su sredstva dodjeljivale uvijek istim medijima i udrugama", te dodaju:

"Podsjećamo da je Ministarstvo kulture, koje je za vrijeme bivše Vlade vodio HNS, u četiri godine dodijelilo desetke milijuna kuna 20-ak medija lijevo-liberalnih udruga, i to prema vrlo proizvoljnim i neprofesionalnim kriterijima natječaja i na temelju procjene Stručnog povjerenstva koje je bilo interesno i profesionalno povezano s portalima koje je preporučivalo.

"Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao 'svoje', što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kad je na novinarski upit komentirao: 'Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!'".

Tražili istragu i raspuštanje

Kao dokaz neprofesionalnog rada Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture navode kako je u sklopu natječaja u 2014. godini "bolje ocijenjen nepostojeći portal Zlatne godine, nego portal Narod.hr udruge U ime obitelji, a kao razlog dodjele niže ocjene povjerenstvo je navelo 'referendum o braku' kao 'ostavštinu Udruge U ime obitelji', što je očito proizvoljan i diskriminatoran kriterij".

Naime, referendum o braku i njegova popratna propagandna mašinerija nisu bili nimalo diskriminatorni. Dakako, nema ni riječi o tome kako je dio bespovratnih sredstava bio namijenjen novim, odnosno medijima u pokretanju, što jednostavno znači da medij u trenutku prijave na natječaj ne mora ni postojati.

U pismu su se pozabavili i analizom utrošenog vremena članova povjerenstva:

"Prema zapisnicima provedbe natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima iz 2014. proizlazi da je svaki član povjerenstva imao samo pet (5) radnih dana da napiše 91 recenziju za 91 prijavljeni medij, u svakoj obrazlažući koliko je pojedini mediji zadovoljio sedam unaprijed utvrđenih kriterija. To znači da je svaki član povjerenstva za svaku recenziju u prosjeku imao samo 20-ak minuta, pa zbog toga postoji osnovana sumnja jesu li prilikom odlučivanja o prijavama poštivani svi profesionalni standardi".

Podsjećaju kako je udruga U ime obitelji 2014. tražila da se razriješe dužnosti članovi Stručnog povjerenstva, provede istraga o radu Povjerenstva te poništi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, koje je raspisalo Ministarstvo kulture, "zbog kompromitacije natječaja", te dodaju kako je "unatoč tome isti način dodjele proračunskog novca nastavljen u 2014. i 2015. godini".

Kako je zborio Hasanbegović: "Brak je ugroženo dobro"

Za pretpostaviti je da će ove godine, ako natječaja uopće bude, i ako se na njega prijavi medij-glasilo udruge/stranke U ime obitelji, narod.hr koji će prema "profesionalnim", a ne "kriterijima podobnosti" dobiti (maksimalna?) sredstva, zavladati mir.

Jer onda neće biti riječi o sukobu interesa, već samo o nepristranosti i objektivnosti, a posebice o napokon zadovoljenoj pravdi. Jer ministar Hasanbegović nije povezan s udrugom U ime obitelji ni interesno, ni profesionalno i medijska politika ni slučajno se neće naći na listi njegovih prioriteta, odnosno ladica koje valja počistiti prve. Iz njih treba izbaciti sve te "lijevo-liberalne" koji se primarno bave, recimo, rodnom ravnopravnošću, invalidima, manjinskim pravima i slično. Nema to veze jer to je ipak "lijevo" i gotovo, što god to značilo.

Baš kao što je bio slučaj godine 2014., kad je portalu narod.hr dodijeljeno ukupno 240.000 kuna bez natječaja. S punim pravom dobri im je gradonačelnik Milan Bandić prije toga dao prostor na korištenje u centru Zagreba, kao i pomoć od 10 tisuća kuna da plate režije. Taj novac poreznih obveznika, recimo, nije mogao biti bolje utrošen.

U međuvremenu, podsjetimo se kako je zborio ministar kulture Zlatko Hasanbegović u travnju 2013. godine, o "obrani braka" (5:53 - 11:10).

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.