Ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je sa sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kako "nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture", te obrazložio razloge za razrješenje Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović uvodno je rekao kako je ovo saslušanje presedan.

"Nije mi poznato i čini mi se neobičnim da se sazivaju sjednice odbora zbog odluka ministra koje nisu u saborskoj nadležnosti", kazao je na početku sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, piše Tportal.

"Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smjeru, moje je načelno stajalište, koje ću oblikovati uskoro u sklopu nove kulturne politike, da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture.

Ukoliko Vlada donese odluku da je to potrebno, postoje drugi resori i upravni modaliteti", rekao je Hasanbegović.

U izlaganju pred odborom Hasanbegović je iznio povijest Povjerenstva za neprofitne medije. Kazao je kako je 2013. utemeljen Odjel za medije pri Ministarstvu kulture, koji je među ostalim imao zadaću stvaranja medijske politike.

"No, sve je ostalo na lijepim željama i u stvarnosti se nije ostvarilo zbog objektivnih i subjektivnih razloga. Ostalo je sve na razini beživotnih teorijskih elaborata kojih sam u ministarstvu zatekao na desetke tisuća stranica papira', rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović: Projekt financiranja neprofitnih medija je promašen jer su se podupirale ideološke platforme

No ipak, u sklopu te medijske politike osnovano je Povjerenstvo za neprofitne medije koje je do sad provelo tri natječaja. "Provedbu tog projekta financiranja neprofitnih medija od početka su pratile kontroverze, česte optužbe za sukob interesa, kritike za klijentelizam, ideološka uskogrudnost i sektaštvo, pa i izjave članova povjerenstva poput 'kad dođu vaši, dobit ćete sredstva' ", pobrojao je Hasanbegović.

Svrha projekta je, smatra Hasanbegović, promašena jer su se "promovirale i podupirale ideološke platforme", rekao je ministar kulture.

Pojasnio je i zašto smatra da nema potrebe za povjerenstvom.

"Temeljem mišljenja samog povjerenstva sredstva su dodjeljena za 2015. i sada ulazimo u novu proračunsku godinu i za povjerenstvo nema potrebe. Neovisno o mom osobnom mišljenju o sastavu povjerenstva", rekao je Hasanbegović, najavivši da će "reviziju kako su se sredstva za 2015. trošila preuzeti osobno na sebe".

Tvrdi da nije bio upoznat sa sadržajem otvorenog pisma U ime obitelji - "riječ je o potpunoj koincidenciji"

Nenad Stazić (SDP) Hasanbegovića je prozvao da je njegovoj odluci o ukidanju Povjerenstva prethodilo otvoreno pismo udruge U ime obitelji, koja se obrušila na Povjerenstvo uz argument da im na natječaju za 2014. godinu nije odobrilo sredstva za njihov portal dok se novac davao nepostojećim portalima. "Ne znaju da je novac namijenjen i za poticanje osnivanja novih medija", rekao je Stazić.

Hasanbegović mu je uzvratio kako je riječ o potpunoj koincidenciji.

"Dobio sam bar 100 otvorenih i zatvorenih pitanja. Riječ je o potpunoj koincidenciji. Ne znam sadržaj tog otvorenog pisma i to nije imalo ulogu u donošenju odluke", rekao je Hasanbegović.

U to nije uvjerio SDP-ovca Damira Tomića koji tvrdi da se prekidanjem financiranja neprofitnih medija najavljuje društvo kojeg se mora plašiti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.