Pravna neusklađenost među državama članicama EU dovodi do stvarnih situacija gdje je određena LGBTI osoba u jednoj državi priznata kao roditelj, a u drugoj državi članici EU gubi svoja roditeljska prava, čime se izravno ugrožavaju i prava djeteta. S panel diskusije Rainbow families in Europe with(out) Borders poručeno je kako je potrebna jedinstvena pravna regulativa za rješavanje problema diskriminacije duginih obitelji.

Pravne prepreke i diskriminacija s kojom se susreću LGBTI roditelji i njihova djeca, s naglaskom na kršenje prava na slobodu kretanja duginih obitelji unutar Europske unije, bile su tema panel diskusije Rainbow families in Europe with(out) Borders koja se održala u Beču 29. siječnja ove godine.

Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta, govorila je na panelu o diskriminaciji na koju nailaze LGBTI obitelji s djecom:

"Ograničenja koja dugine obitelji imaju što se tiče odabira boravišta unutar Europske Unije u jasnoj su kontradikciji s temeljnim ljudskim pravima. Ova diskriminacija ne odnosi se samo na dulje boravke u drugoj državi članici EU, nego počinje već s provođenjem praznika u drugoj državi i može dovesti do opasnih situacija.

Na primjer, gej par koji se vjenčao u Belgiji i koji sa svojim djetetom provodi praznike u Bugarskoj, tamo ne bi imao pravo izbora liječničkog tretmana za svoje dijete u slučaju da se ono razboli ili ima nezgodu tijekom praznika".

"Ne bismo smjeli gubiti naša roditeljska prava kad prelazimo granice"

Lunacek se zalaže za to da Europska komisija donese odgovarajuću regulativu kojom bi se ovo diskriminirajuće stanje razriješilo.

Za prava slobodnog kretanja duginih obitelji i pojednostavnjenje njihovog svakodnevnog života izravno su relevantni sljedeći elementi: pravno priznavanje sklopljenih brakova i partnerstava osoba istog spola u svim državama Europske unije, kao i pravno priznavanje rješenja o posvojenju i prava djeteta. 

Organizaciju NELFA, europsku platformu duginih obitelji koja okuplja LGBTI roditelje i buduće roditelje iz 18 europskih država predstavljala je na panelu predsjednica organizacije, Maria von Känel, koja je istaknula:

"Sloboda kretanja građana jedan je od osnovnih principa na kojima se temelji Europska Unija. Naše obitelji zaslužuju jednaka prava kao svi ostali. Pogotovo naša djeca zaslužuju jednaku pravnu zaštitu kao i sva druga djeca u Europskoj Uniji. Želimo da europske institucije rade zajedno na tome da sloboda kretanja postane stvarnost za sve LGBTI obitelji. Ne bismo smjeli gubiti naša roditeljska prava kad prelazimo granice. To stvara novi tip isključivosti za našu djecu i NELFA to smatra neprihvatljivim".

Konzervativna vlada otežala situaciju LGBT obiteljima u Poljskoj

Juan Gonzales iz Europske komisije informirao je nazočne da Komisija radi na popisu akcija u svrhu pojednostavnjenja svakodnevnog života LGBTI obitelji i općenito LGBTI osoba u Europi, te najavio kako će pomno pratiti situaciju u EU. Ujedno je pozvao da se Europskoj Komisiji šalju stvarne životne priče koje ilustriraju konkretne prepreke s kojima se dugine obitelji susreću pri prelasku državnih granica unutar Europske Unije, a u tu akciju aktivno se uključila i NELFA.

Marta iz Poljske predstavila je brojne poteškoće s kojima se susreću dugine obitelji u njenoj zemlji. U Poljskoj nisu zakonski priznata partnerstva osoba istog spola, a situacija je postala još teža nakon što je formirana konzervativna euroskeptična vlada koja nastoji u što većoj mjeri kontrolirati medije i ukinuti ili ograničiti financiranje LGBTIQ+ udruga i ostalih udruga civilnog društva.

Na panelu predstavljeno i prvo hrvatsko istraživanje o LGBT roditeljstvu  

Naše Dugine obitelji na panelu je predstavio Boris Vrdoljak, koji je govorio o aktivnostima Duginih obitelji te o stanju u Hrvatskoj što se tiče prava LGBTI parova, a pogotovo LGBTI obitelji s djecom. Iznio je i neke od zaključaka znanstvenog projekta koji je istraživao roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj po prvi put.

Istraživanje su 2014. godine provele psihologinje Sandra Tolić, Maja Tadić, Antonija Maričić i Marina Štambuk. Bili su intervjuirani članovi i članice 13 LGB obitelji iz Hrvatske (i roditelji i djeca), a rezultati su, među ostalim, pokazali potrebu za zaštitom svih članova/ica već postojećih obitelji s LGBT roditeljima.

Važno je, na primjer, omogućiti i nebiološkim roditeljima da mogu doći po dijete u vrtić ili odvesti dijete kod liječnika, pri čemu je poželjna dodatna edukacija obrazovnih i medicinskih djelatnika/ca. Svi/e sudionici/e istraživanja također smatraju da je za LGBTI obitelji važno povećanje vidljivosti LGBT osoba u Hrvatskoj, a odrasli/e ispitanici/e kao željenu promjenu ističu izjednačavanje braka i životnog partnerstva.

Detaljnije o održanom panelu o slobodi kretanja LGBTI obitelji u Europskoj Uniji, kao i o budućim aktivnostima Duginih obitelji govorit će se na druženju Duginih obitelji u petak 26. veljače u 19 sati u LGBT centru, Petrinjska 27.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.