Kao što je bilo najavljeno, ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sjednice Vlade obratio se javnosti, no nije dopustio nikakva pitanja novinara. Odmah nakon obraćanja koje je trajalo nešto kraće od četiri minute, napustio je govornicu.

Kazao je kako nikad nije podržavao ni ustaški ni komunistički režim, dapače "iz svojih javnih nastupa i radova jasno je isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i da predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskoga naroda čija sjena i zloduh nažalost još i danas stoji nad hrvatskim narodom".

"Protivnik sam svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga, pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini i to je moje ljudsko, građansko, političko, moralno ako hoćete, i znanstveno stajalište", rekao je.

"Iako se nije izravno referirao na pisanje tjednika Novosti, kazao je kako "koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta prije više od 20 godina iz moga mladenačkog i studentskoga razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju", komentirao je.

Nije htio odgovarati na pitanja

Kao znanstvenik i povjesničar, rekao je Hasanbegović, afirmirao se u javnom životu, a njegovi se radovi "ni na koji način ne mogu dovesti u apologiju bilo kojeg zločinačkog režima". "Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mome radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom i u moralnom i u građanskom i u političkom smislu".

Rekao je završno i kako je sve ostale detalje spreman objašnjavati svima koji su zainteresirani u svako doba dana i u svakom trenutku "u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju javnoga progona koji u mome slučaju nažalost poprima elemente i stanovitog ludila".

Unatoč "spremnosti na objašnjavanje", Hasanbegović je pitanja novinarki i novinara odlučio ignorirati i ne odgovoriti ni na jedno. Štoviše, okrenuo im je leđa i brže-bolje zašao za ugao. Ipak, neki su ga uspjeli "uloviti" doslovno trčeći za njim. Zatražili su objašnjenje činjenice da se nalazi u impresumu časopisa NDH, a on je kazao da u impresumu nije svojom voljom te da nema njegova autorskog doprinosa.

Upitan za tekst u kojem govori o ustašama kao o šehidima, nije bio voljan dalje išta objašnjavati te je samo poručio – "pročitajte tekst do kraja".

Nije lako biti snimatelj - prilikom uzimanja izjave užurbanog ministra Zlatana Hasanbegovića snimatelj je izgubio ravnotežu. Hasanbegović je između ostalog na pitanje je li napisao da su ustaše heroji i šehidi, odgovorio kako to 'nije autorsko djelo' http://bit.ly/1QaklPZ

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 11 February 2016
 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.