Crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava priprema prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu za istospolne parove, a očekuje se kako će prvi parovi stati pred matičara najkasnije 2018. godine. Kao model za prijedlog zakona poslužili su im zakoni najrazvijenijih zemalja EU, Hrvatske i Slovenije.

Istospolnim parovima treba omogućiti reguliranje prava nasljeđivanja, socijalne skrbi i imovinska prava, no u prijedlogu ovog zakona neće biti mogućnosti posvajanja djece, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, pišu Večernje novosti.

"Najprihvatljiviji model kroz koji je moguće zakonski regulirati istospolne zajednice u Crnoj Gori je registrirano partnerstvo, pokazala je analiza ovog ministarstva koja je završena nakon godinu i pol dana rada. To će biti osnova za donošenje zakona kojim će se regulirati istospolne zajednice, a koji bi trebao biti usvojen do 2018. godine", piše u priopćenju ministarstva.

Kao uzor poslužio i hrvatski Zakon o životnom partnerstvu

U dokumentu je objašnjeno kako je model "registriranog partnerstva" najbolji, jer se može najlakše uklopiti u sadašnji pravni okvir. Ocijenjeno je kako u Crnoj Gori nije poželjan model koji dozvoljava brak između istopolnih partnera, kao ni model neregistriranog suživota. Predloženi model će omogućiti obim prava kao i bračnim, odnosno izvanbračnim zajednicama, prema uzoru na zakone iz Nizozemske, Njemačke, Engleske i Walesa i Hrvatske, navodi se u analizi.

Ministarstvo je u ovom dokumentu definiralo kako je riječ o zajednici dvije punoljetne osobe istog spola koje su registrirale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem. Njihova međusobna prava i obaveze temeljile bi se na pravima iz obaveznih, a ne obiteljskih odnosa.

Blanka Radošević Marović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava objašnjava kako je potrebno kvalitetno regulirati prava LGBT osoba. U analizi se nalaze iskustva najrazvijenih zemalja Europske unije, Hrvatske i Slovenije, ali kako kaže, u Crnoj Gori nije moguće doslovno primijeniti neki od tih modela.

Kampanjom protiv otpora crnogorskog društva prema LGBT osobama

LGBT zajednica, navodi Radošević Marović, treba imati svoja prava i zato treba urediti pitanje nasljedstva, prava iz socijalne skrbi i imovinska prava. Pred ministarstvom je i zadatak da putem kampanja pripremi okruženje za prihvaćanje zakona, jer prema istraživanjima tog resora u crnogorskom društvu i dalje postoji otpor prema LGBT osobama.

"Nažalost, to je tako. Moramo raditi s najširom populacijom kako bi zakon bio usvojen bez problema. Pred nama je veliki posao", kazala je Blanka Radošević Marović.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.