Inicijativa Kulturnjaci 2016 zatražila je ponovno na prosvjednom skupu "Zašto smo potpisali" održanom u utorak u Novinarskom domu ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Na skupu su govorili potpisnici peticije glumica Urša Raukar, redatelj Paolo Magelli, spisateljica Ivana Simić Bodrožić, redatelj Zvonimir Jurić, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, vizualna umjetnica Nika Radić, dramaturg Goran Sergej Pristaš te književnik Zoran Ferić.

Raukar je istaknula kako nikad neće zaboraviti 21. siječnja kad je za ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović. "On nema nikakve veze s kulturom i ne poznaje to osjetljivo područje", rekla je ustvrdivši i kako Hasanbegović ima rigidna esktremistička stajališta.

"Tijekom 20 godina bavio se revizionizmom NDH", rekla je Raukar navodeći i da je na jednom pogrebu tvrdio kako je 1945. godina najveća hrvatska nacionalna tragedija.

"Potpisali smo peticiju za smjenu Zlatka Hasanbegovića, predali je u Vladu i čekamo da nas primi predsjednik Vlade Tihomir Orešković", podsjetila je te dodala: "Peticiju smo internacionalizirali i još ćemo je više internacionalizirati", najavila je Raukar rekavši kako zajedno s inozemnim ima 4300 potpisa.

Redatelj Paolo Magelli je poručio kako kulturu ne može njegovati čovjek koji pripada "kulturi užasa".

"On ima ugrađeno oko kod malog mozga i gleda unatrag", rekao je i ocijenio kako Zagreb s ministrom Hasanbegovićem ulazi u geopolitički prostor koji od Varšave preko Budimpešte postaje sve opasniji te ustvrdio kako ova tri grada tvore "trojni pakt".

Hasanbegović pokušava uskratiti slobodu jer je bio u odboru inicijative "U ime obitelji", a ta inicijativa pokušava sve napraviti kako bi uskratila slobodu drugim ljudima, istaknula je Ivana Simić Bodrožić. Redatelj Zvonimir Jurić ocijenio je kako ministar Hasanbegović vodi politiku jednoumlja i pokušava ugušiti kulturnu scenu. 

"On s filoustaških pozicija počinje temeljitu čistku", rekao je Jurić i dodao kako ministar Hasanbegović ne poštuje Ustav Republike Hrvatske zato što Domovinski rat smatra temeljem današnje Hrvatske.

"Što ćemo onda s poviješću onih 70 ili ovih 50 godina poslije Drugoga svjetskog rata?", zapitao je Jurić i dodao kako tada nije bilo lako, no nije bilo jednostavno ni u Americi 50-ih godina. Ocijenio je kako Hasanbegović revizionistički tumači povijest te poručio kako ministar ne može određivati što je povijest, a što nije.

Po riječima Nike Radić ministar Hasanbegović u svojim javnim nastupima ne vodi dijalog, nego monologom reagira ad hominem. Goran Sergej Pristaš je najavio nove reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu protiv ministra Hasanbegovića. Zoran Ferić je čitao dijelove poeme "Jama" hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića, kojega su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili četnici.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.