Raznim događanjima uoči i na sam Međunarodni dan žena u Zagrebu će se obilježiti dan koji je prije 105 godina postao simbol ženske borbe za ravnopravnost.

Već sutra, u subotu 5. ožujka, možete se pridružiti akciji qSporta, Osmomartovska biciQla - bicikliranje povodom Dana žena, koja se organizira drugu godinu za redom.

"Reći ću vam šta ja mislim o biciklu. Mislim da je učinio više za emancipaciju žena nego bilo šta drugo na svijetu. Veselim se svaki put kad vidim ženu kako vozi bicikl", rekla je američka sufražetkinja Susan B. Anthony 1896. godine.

"Ne želimo cvijeće, parfeme i večere, dovoljna su dva kotača"

Iz qSporta najavljuju ponosno pedaliranje gradskim ulicama, s ponekim zaustavljanjima na značajnim ženskim točkama grada Zagreba, gdje će biti pročitane crtice iz života žena koje su bile vezane uz sport i slične aktivnosti.

"Znači, ne želimo cvijeće, parfeme i večere, dovoljna su dva kotača da slobodno osvojimo gradske prostore. Odlučile smo se za bicikl jer ta moćna a jednostavna sprava omogućila je ženama slobodu kretanja, samostalnost, osvajanje javnih prostora te povećala mobilnost i izlazak iz dvorišta", poručuju organizatori.

Svakako na bicikl ili na odjeću stavite neki crveni detalj kao obavezan motiv, a slobodno pripremite pjesme i slične uratke koje želite pročitati a značajni su za Dan žena. Osmomartovska biciQla je organizirana u subotu iz praktičnih raloga, kako bi se akciji odazvalo što više sudionica/ka, a bicikliranje počinje u 12 sati. Početna lokacija ovisi o vremenskim prilikama pa je potrebno prijaviti se na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Na sam Dan žena, osim prosvjedne akcije "Noćni marš – 8. mart" kojom će se ukazati na gorući problem nasilja nad ženama, a počinje od 18 sati, u prijepodnevnim satima se možete priključiti i protestnoj akciji u organizaciji Ženske mreže Hrvatske pod nazivom "Ženama je dosta!" koja počinje u 11 sati.

Ženama je dosta - više ne mogu biti druge u državi i društvu

Protest započinje u utorak, 8. ožujka u 11 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle se kreće Ulicom Račkog, Jurišićevom, preko Trga Bana J. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem će u 12 sati biti održan program na kojem će aktivistice izraziti nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu.

"Nakon 105 godina od kad se obilježava Međunarodni dan žena prijeti nam smanjenje stečenih prava. Suočene smo s drastičnim smanjenjem sudjelovanja žena u politici i nepoštivanja zakona kojima se propisuju ženske kvote.

Trpimo posljedice indiferentnosti zakonodavstva i pravosuđa prema nasilju nad ženama i femicidu, te dvostrukom kažnjavanju žena žrtava nasilja. Katoličke vrijednosti postaju neodvojive od državnih institucija, a žene se gura s tržišta rada u kuhinju i obitelj i nameće im se uloga majke kao jedine vrijedne i društveno prihvatljive.

Prava obitelji postaju važnija od pojedinačnih prava žene. Dominantan katolički sustav vrijednosti ima za direktnu posljedicu napad i sužavanje seksualnih i reproduktivnih prava žena, posebno prava na pobačaj, kontracepciju, medicinski potpomognutu oplodnju i odgoj seksualno odgovornih mladih.
Žene sve manje rade za plaću i sve češće su potplaćene ili se mogu zaposliti jedino u uslužnim, loše plaćenim djelatnostima. Nudi im se naknada po rođenom djetetu, dok istovremeno svaka druga trudnica ostaje bez posla. Postojeći napad na autonomiju civilnog društva posebno je opasan za rad savjetovališta i skloništa za žene žrtve nasilja.

Zakoni i politike kojima se regulira položaj i prava žena se ne provode, ukida se sloboda medija i polako se nameće politika zastrašivanja donošenjem propisa kojima se onemogućava primjena zakona i najavljuje još teže ostvarivanje zakonom propisanih prava, čime ona postaju nedostupna, a položaj žena nesiguran", poručuju organizatorice i pozivaju na zajednički izlazak na ulice Zagreba kako bi zajedno poslale poruku da žene više ne mogu biti druge u državi i društvu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.