Nakon brutalnog homofobnog napada na osoblje i posjetitelje Art kina Kriterion u Sarajevu poznatom po okupljanju LGBT osoba koji se dogodio proteklog petka, tamo je jučer održan skup podrške i konferencija za medije nevladinih organizacija pod nazivom "Recimo ne nasilju". Institucijama je poručeno kako se hitno moraju procesuirati zločini iz mržnje prema LGBT osobama, a podršku im je pružio i ministar pravde Kantona Sarajevo.

Nasilnici su nakon upada u prostorije sarajevskog Art kina Kriterion teže ozlijedili dvije osobe, goste su gađali bocama i pepeljarama, vrijeđali ih, a osoblju zaprijetili da će spaliti kavanu i baciti bombu u slučaju da pozovu policiju. Policija Sarajevske županije je ubrzo uhitila četvoricu mladića, ali ih je ubrzo i pustila, a cijeli slučaj okarakterizirala kao nasilničko ponašanje. Nevladine udruge zahtjevaju od tužiteljstva da prepozna i hitno procesuira napad kao zločin iz mržnje prema LGBT osobama, a u tome ih podržava i ministar pravde Kantona Sarajevo. 

"U petak, 4. ožujka, dogodio se homofobni napad na osoblje i posjetitelje/ice Art kina Kriterion u Sarajevu. Jedan mladić je teže povrijeđen, što je utvrđeno liječničkim pregledom, a fizički je napadnuta i jedna djevojka. Tridesetak osoba, prisutnih u Kriterionu u to vrijeme, preživjelo je teško psihološko maltretiranje.

"Institucije moraju prepoznati zločin iz mržnje kao realnost našeg društva"

Policija i tužiteljstvo ovaj slučaj moraju jasno okarakterizirati kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije. Nedopustivo je da policija daje izjave da se ovdje radi o slučaju kod kojeg motiv nije poznat, imajući na umu karakter napada i izjave koje je policija uzela od nazočnih i svjedoka", navodi se u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja se zalaže za prava LGBT osoba, koje je supotpisalo još 18 nevladinih organizacija.


Pri tome su podsjetili na homofobni napad koji se dogodio početkom 2014. kada je 16 mladića također napalo goste ovoga kluba zbog povezivanja s LGBT zajednicom, te su upozorili kako nitko nije procesuiran što šalje negativnu poruku.

"Institucije na svim razinama vlasti konačno moraju prepoznati zločine iz mržnje kao realnost našeg društva, te se sustavno moraju boriti protiv istih", istaknuto je u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Zbog tog napada su nevladine organizacije u nedjelju u Art kinu Kriterion organizirale skup podrške i konferenciju za medije pod nazivom "Recimo ne nasilju".

Vanja Lazić, direktorica Kriteriona je istaknula kako je već drugi napad na to okupljalište razlog da se pošalje glasna poruka kako se nasilje ne smije događati i da ga treba osuditi.

"Kriterion ostaje ovdje s otvorenim vratima i nastavit ćemo se boriti. Voljeli bih da nam se u toj borbi pridruže institucije u gradu i državi", rekla je Lazić.

Ministar pravde Kantona Sarajevo: ovo je ozbiljna situacija kojoj se mora stati na kraj

U okupljanju građana i medija sudjelovao je i Mario Nenadić, ministar pravde Kantona Sarajevo, koji je istaknuo kako je u Kriterion došao kao građanin, ali i kao predstavnik institucija, piše Klix.ba.

"Ja ne mislim da je ono bio incident i nasilničko ponašanje. Bio sam zbunjen jer su te osobe puštene nakon kratkog pregleda njihovih aktivnosti. Ovo nije nasilničko ponašanje –ovo je puno više od toga. Kada govorimo o ksenofobiji i homofobiji mi nemamo osnovne vizije i kao društvo ne razumijemo o čemu se radi. Želim vidjeti što misle građani kako bi sutra mogao razgovarati s tužiteljstvom i sucima jer je ovo ozbiljna situacija i ovo je nešto čemu se mora stati u kraj. Ovo se mora promijeniti kada je u pitanju svaka vrsta nerazumijevanja i strahova – dosta je više", rekao je Nenadić u obraćanju prisutnima u punoj dvorani art kina.

Pridružila mu se i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je istaknula da frustracije u društvu tjeraju na nasilničko ponašanje i zločin iz mržnje.

"Moramo usmjeriti energiju na podizanje svijesti i kažnjavanju zločina jer svi ljudi zaslužuju pravo na slobodu i život", zaključila je Đapo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.