Žene su diskriminirane kod zapošljavanja, 35 posto trudnica ne dobije produžetak ugovora o radu, u Saboru žene čine tek petinu, u izvršnoj vlasti samo su tri ministrice, a zabrana pobačaja ne bi poboljšala demografsku sliku, istaknuli su studenti koji su sudjelovali na tematskoj sjednici u parlamentu povodom Dana žena na temu "Uloga žena u demografskoj obnovi".

Demografska politika mora biti sveobuhvatna i dugoročna, žena je stup te politike, pa treba naći način da se uskladi majčinstvo i ženski rad, istaknuto je na raspravi o ulozi žena u demografskoj obnovi koju su upriličili saborski Odbor za ravnopravnost spolova i udruga B. a. b. e., a gostovali su i studenti zagrebačkih fakulteta te mladi iz političkih stranaka.

Omogućite ženama fleksibilno radno vrijeme i vrtiće koji će ih pratiti

Studenti prava, sociologije i politologije suglasni su da uspjeh demografske, odnosno populacijske politike ovisi o širem gospodarskom i socijalnom kontekstu.
Demografsku politiku treba voditi kroz sva ministarstva, mladim obiteljima treba pomoći da riješe stambeno pitanje, ženama da fleksibilno rade, vrtiće koji će ih pratiti, predlažu studenti.

Majkama s troje i više djece radno vrijeme treba skratiti s osam na šest sati, tamo gdje se može dati im da dan ili dva u tjednu rade od kuće, dodaju mladi iz stranaka. Najavu o tisuću eura za svako novorođeno dijete, studenti gledaju sa zadrškom i kažu da se radi o kratkoročnoj i populističkoj mjeri, a Hrvatskoj trebaju dugoročne mjere.

Zabrana pobačaja ne bi poboljšala demografsku sliku

Predlažu da se smanje porezi na dječju hranu i potrepštine, smatraju da se zabranom pobačaja ne bi poboljšala demografska slika, traže da se uredi priziv savjesti. Cijena abortusa iznosi od 900 do 3000 kuna, navode studentice sociologije i tumače kako je cijena bitna za siromašne žene, jer može dovesti do crnog tržišta abortusa.

Studenti kao primjere dobre demografske prakse navode Francusku i skandinavske zemlje, koje su uspjele podići natalitet, ali i pomiriti majčinstvo i zaposlenost.

Mišljenja iz rasprave objedinit će se i poslati političkim stranka, najavila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e, ističući kako se mlade u Hrvatskoj sustavno diskriminira i nedovoljno pita o važnim pitanjima, pa i demografskoj obnovi, čiji su nositelj.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.