Ni dva mjeseca nakon prosvjeda branitelja zbog odluke Vijeća za elektroničke medije koje je zagrebačkoj Z1 televiziji oduzelo koncesiju na tri dana zbog govora mržnje, sa sjednice Vlade stiže vijest da će Saboru predložiti smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, čija je predsjednica, te ravnateljica Agencije za elektroničke medije, Mirjana Rakić. 

Vlada na današnjoj sjednici nije prihvatila Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te će Saboru predložiti raspuštanje Vijeća za elektroničke medije i smjenu svi članova. 

"Zbog neizvršenja ciljeva i zadaća utvrđenih programom rada Vijeća i Agencije za 2014. ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća prije isteka mandata, sukladno članku 68., podstavku 8, Zakona o elektroničkim medijima", kazao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Članovima Vijeća mandat istječe 2017. , a ravnateljici AEM-a Mirjani Rakić tek 2019. godine.

Ova vijest stiže ni dva mjeseca nakon što su branitelji prosvjedovali ispred Agencije za elektroničke medije nakon što je ono oduzelo koncesiju na tri dana lokalnoj televiziji Z1 zbog govora mržnje njihovog voditelja Marka Juriča.


Utvrđen niz nepravilnosti i teških propusta u radu Agencije

Vlada je odluku o neprihvaćenju Izvješća donijela zbog niza nepravilnosti u radu te državne agencije i teških propusta, ali i zbog neispunjenja ciljeva koje si je Agencija zadala u planu programa za 2014.

Neimenovani saborski zastupnik iz Domoljubne koalicije je za Jutarnji list izjavio: "Kako drugačije objasniti činjenicu da Vijeće u svoj plan i program za 2014. stavlja nadzor nad korištenjem pristojbi HRT-a, a taj nadzor uopće ne obavlja. I onda imamo situaciju da se tek na temelju NO HRT-a pokreće razrješenje Gorana Radmana. NO mu je jasno dao do znanja da je obavezno vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnog računovodstva. To je utvrdilo i Vijeće za elektroničke medije u svojemu dopisu NO-u 2015. Stoga je čudno što to isto nisu napomenuli i u 2014. Jer ili nisu znali ili nisu željeli znati", navodi anonimni saborski zastupnik Domoljubne koalicije.

Kao sporna se navodi i činjenica što je u Vijeću tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine. Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer, kako se navodi u obrazloženju odluke, "člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano je da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano".

Povjerenstvo navodi kako je u isto vrijeme primala plaću i naknadu, na što nije imala prava te je Gordani Simonović izrekla sankciju u iznosu od 12.000 kuna.
Mirjana Rakić nije komentirala vijest, jer su iz Agencije poručili kako nemaju saznanja o "ovim navodima", piše Jutarnji list.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.