Rim su prema legendi osnovali napušteni blizanci Romul i Rem koje je svojim mlijekom nahranila vučica Martia, a u legendu bi mogla ući i najnovija izjava Silvija Berlusconija prema kojoj su majčinstvo i dojenje nespojivi s vođenjem talijanske prijestolnice, jer se za mjesto gradonačelnice kandidira Giorgia Meloni, koja treba uskoro roditi.

Bivši talijanski premijer, Silvio Berlusconi, poznat po mnogim skandaloznim izjavama dok je još bio na funkciji, uključio se u kampanju koja se vodi oko izbora novog gradonačelnika Rima jer se za to mjesto kao kandidatkinja spominje i Giorgia Meloni, koja je trudna i treba roditi za nekoliko mjeseci. 

"Rim ima užasne probleme i biti mu gradonačelnikom znači raditi 14 sati dnevno bez prestanka. Jasno je da to nije posao za ženu koja će postati mama", kazao je Berlusconi u razgovoru za talijanski radio, složivši se s jednim drugim političarom istog mišljenja da bi se Giorgia Meloni iz stranke Fratelli d’Italia umjesto politici u kritičnom razdoblju za ženu morala "posvetiti dojenju".

Berlusconijeva izjava potaknula žestoku raspravu u Italiji

Ne želeći se osvrtati na neke seksističke opaske muških kolega, Meloni je rekla kako vjeruje da može biti dobra majka i dobra gradonačelnica jer, po njenim riječima, mnogim ženama uspijeva spojiti majčinske i službene obveze, pa i u težim okolnostima od njenih.

U Italiji se povela žestoka kampanja o pitanju može li žena uz majčinske dužnosti obavljati i istaknutu političku poziciju, pa je reagirao i aktualni premijer Matteo Renzi, rekavši kako to nije nespojivo i da ne vidi u čemu je problem.

Točan datum kad će Rimljani birati gradonačelnika ili gradonačelnicu još nije određen, a spominje se lipanj, mjesec kad bi Meloni trebala roditi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.