Diskutabilni Ugovor o suradnji zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta trebao bi se naći na dnevnom redu prve sljedeće sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a. Točka o njemu trebala je biti na dnevnom redu prošlog četvrtka, ali nije se tamo našla vjerojatno zato jer više odsjeka FF nije htjelo dati odobrenje ugovoru. Dio akademske zajednice već se digao na noge, a inicijativa "Akademska solidarnost" priopćenjem je najavila da će se aktivno boriti protiv ove integracije jer drže da se radi o izravnom političkom napadu na jedan fakultet, o napadu na sekularnost visokoga obrazovanja i daljnjem pokušaju premrežavanja Crkve i države.

Ugovor o provedbi zajedničkih preddiplomskih i diplomskih dvopredmetnih studija koji su 2014. godine potpisali tadašnji dekan FFZG-a Damir Boras i dekan KBF-a Tonči Matulić naišao je na otpor i neodobravanje dijela profesora, asistenata i studenata te nije zaživio. Zanimalo nas je što je sporno u novom, izmijenjenom ugovoru, što Filozofski dobiva a što gubi ugovorom o suradnji, ima li takav ugovor zakonsko utemeljenje i hoće li se akademska zajednica ponovno dići u obranu autonomije Filozofskog fakulteta. O tome za Crol.hr govore izvanredni profesor na Filozofskom Tomislav Pletenac i Dijana Ćurković, članica inicijative "Akademska solidarnost". Aktualni dekan FF Vlatko Previšić nije odgovorio na naše upite poslane elektronskom poštom.

Filozofski fakultet je u podređenom položaju u odnosu na KBF

"Što FF dobiva ili gubi? To je dosta ključno pitanje. Svakako FF nekim od potencijalnih studenata s KBF-a nudi povećanu moć zapošljavanja. Profesori vjeronauka i etike u školi bi još mogli predavati i engleski i njemački i povijest ili što god odluče studirati kao drugu disciplinu. Međutim taj odnos nije dvosmjeran. KBF uz krsni list kao jedan od uvjeta upisa studenta na KBF traži i preporuku lokalnog župnika. Time su studenti FF stavljeni u nepovoljni položaj jer naši studenti nisu nužno vjernici ili ako jesu možda nisu praktični. Što će biti sa studentima protestantima koji dolaze na razmjenu u Erasmus programu? Hoće li oni moći pohađati recimo Teološku antropologiju na KBF-u?

Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu

Nadalje, ugovorom nije uređeno pohađanje pojedinih predmeta na KBF-u kao izbornog kolegija, naime koji su uvjeti za njegovo pohađanje ili izlazak na ispit. Drugim riječima, Filozofski fakultet je u podređenom položaju u odnosu na KBF. Studenti KBF-a koji ispune uvjete FF-a (dovoljan broj bodova temeljem mature, ocjena i prijemnog ispita) dobit će dodatnu mogućnost zapošljavanja i time dio studenata FF-a postaviti u nepovoljni položaj, obratno je teže osim ako niste praktični vjernik", odgovorio je na naš upit Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Filozofskom.

KBF uz krsni list kao jedan od uvjeta upisa studenta na KBF traži i preporuku lokalnog župnika. Time su studenti FF stavljeni u nepovoljni položaj jer KBF uz krsni list kao jedan od uvjeta upisa studenta na KBF traži i preporuku lokalnog župnika. Time su studenti FF stavljeni u nepovoljni položaj 

Pletenac nam je pojasnio i da Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ne predviđa takvu vrst udruživanja, pa dakle nakane dvojice dekana nisu u skladu sa zakonom.

"Ono što zakon predviđa jest nešto što europski sveučilišni prostor poznaje kao 'joint degree'. To je zajednički studij raznih Sveučilišta koji zajednički izdaju diplomu. Obično se radi o diplomskim i poslijediplomskim razinama studija. To u ovom slučaju nije intencija. Intencija je omogućiti studentima i KBF-a i FF-a upisivanje na neki od ponuđenih dvodisciplinarnih studija na fakultetima", kazao je profesor.

Iako se taj podatak možda neće svidjeti velikom broju građana, Hrvatska je sekularna država

To što ugovor nije utemeljen na zakonu nije jedini problem, ugovor ne jamči ni autonomiju pojedinih kolegija:

"Osim tehničkih, prema mome mišljenju dolazi i do temeljnih problema u odnosu prema sadržaju studija. Već nekoliko godina traje kritika katoličkih civilnih udruga na nešto što se u njihovoj terminologiji zove 'džender ideologija' i 'antropološki relativizam'. Tu na udar kritike dolazi cjelokupni znanstveni aparat rodne teorije, postmoderne i dekonstrukcije koji danas čini jedan od važnih temelja suvremenog proučavana i poučavanja u humanističkim i društvenim znanostima. Mnogi naši kolegiji temeljeni su upravo na tim teorijskim postavkama.

Dekan KBF-a u vrijeme referenduma o braku javno je istupio protiv takvog načina razumijevanja spola i roda. Prema tome, imamo načelni problem. Može se pretpostaviti da će se studenti postaviti prema tom problemu na biblijski način: 'caru carevo, a Bogu Božje'. Ostaje međutim i mogućnost da kao što se tražila cenzura plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' da neki od studenata zatraže i ukidanje znanja koja 'vrijeđaju vjerničke osjećaje'. To bi moglo razbuktati pravi mali znanstveno-teološki rat s nesagledivim posljedicama po društvo. U ugovorima nije zagarantirana autonomija pojedinog kolegija i onog što se na njemu zahtijeva od studenata", upozorava profesor Pletenac.

Ostaje međutim i mogućnost da kao što se tražila cenzura plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' da neki od studenata zatraže i ukidanje znanja koja 'vrijeđaju vjerničke osjećaje'

Gledajući širu sliku, Ćurković naglašava da je temeljni problem moguća buduća cenzura znanstvenih istraživanja na Filozofskom fakultetu, s obzirom na negiranje znanstvenih otkrića, kakvome je Crkva sklona.

"Iako se taj podatak možda neće svidjeti velikom broju građana, Hrvatska je sekularna država. To znači da građanima zakonski jamči jednakost, bez obzira na njihovu vjersku opredijeljenost ili nedostatak iste, čak i ako je jedna vjera većinska, a dodala bih – pogotovo tada. To također znači da se ravna po građanskom pravu. KBF se ravna po kanonskom pravu i pod ingerencijom je Vatikana, apsolutističke izborne (patrijarhalne) monarhije, sa 100 % katoličkim stanovništvom. Kao takva institucija, ima poprilično zacrtane stavove prema pojedinim društvenim činjenicama i znanstvenim otkrićima, poput medicinski potpomognute oplodnje, kontracepcije, evolucije, homoseksualnosti, joge, pojedinih vrsta muzike, tetoviranja, grafita...

Ujedinjavanjem Filozofski postaje suučesnik u diskriminaciji dijela budućih studenata

To je samo po sebi neznanstveno, posebno iz ugla humanistike. Filozofski je i obrazovna ustanova i ne smije nikome od svojih upisnika uvjetovati da budu dio prevladavajuće religije u Hrvatskoj ili zaposlenicima da se ravnaju po kanonskom pravu i budu spremni na moguću cenzuru istraživanja ukoliko nisu u skladu sa željama nekih ordinarija. Što bi se dogodilo sa studentskom LGBTIQ inicijativom Filozofskog fakulteta AUT?", pita se Ćurković.

Dijana Ćurković, članica inicijative Akademska solidarnost

"Znanstvena i sveučilišna zajednica trebala bi biti prvo mjesto na kojemu se svaka diskriminacija oštro osuđuje, čak i ako nije izričito zabranjena u zakonima i međunarodnim konvencijama, a diskriminacija temeljem vjere jest. Ako se dopušta diskriminacija već na samom upisu, teško je zamisliti da je nema u kurikulumima i na predavanjima, bilo iz feminističke perspektive, bilo iz ateističke. Ujedinjavanjem Filozofski postaje suučesnik u diskriminaciji dijela budućih studenata, a to bi bilo nedopustivo i da se radi o jednom jedinom upisniku, a ne o nebrojenim generacijama, što je ovdje slučaj, jer se ugovor potpisuje na neodređeno", zaključuje Ćurković.

Pletenac primjećuje da su profesori Filozofskog podijeljeni oko pitanja sklapanja ugovora s KBF-om, slično podjeli za vrijeme studentske blokade, što, smatra, nije dobro za instituciju koja je usmjerena prema humanističkom obrazovanju.

Dekan KBF-a u vrijeme referenduma o braku javno je istupio protiv takvog načina razumijevanja spola i roda. Prema tome, imamo načelni problem

Iako nije član "Akademske solidarnosti", kaže da podržava sve akcije koje su usmjerene prema slobodi akademskog istraživanja i poučavanja, solidarnosti među znanstvenicima, besplatnoj razmjeni spoznaja i rezultata istraživanja, jer je duboko uvjeren kako je ključ za rješavanje svih društvenih problema, a posebno onih ekonomskih, obrazovan i kritičan pojedinac, spreman na usvajanje novih znanja i motiviran za promjenu.

"Prva akcija je informiranje studenata, zaposlenika i građana da se ovako nešto događa. U utorak, 22. ožujka Akademska solidarnost organizira tribinu pod nazivom 'Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja'", najavila je Ćurković. Tribina će se održati u 19.30 sati na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Ivana Lučića 3, dvorana D3.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.