Nakon što je dvjestotinjak ultradesničara okružilo hotel u gradu Lavovu u Ukrajini uz uzvike "Ubij! Ubij!" gdje su bili smješteni sudionici LGBT festivala skup je otkazan, a policija je osiguravala njihov odlazak autobusom.

Manifestacija koja je promovirala temu jednakosti trebala je proteklog vikenda biti prva u nizu tri regionalna događaja u sklopu Kijevskog festivala, a na programu su bile filmske projekcije, književne rasprave i događanja za publiku, rekla je Olena Shevchenko iz udruge Insight, koja je bila među organizatorima.

Od samog početka organizatori su nailazili na poteškoće, jer im ni gradske vlasti ni policija nisu dali podršku, iako je Lavov turističko središte zapadne Ukrajine, piše Guardian.

"I u hotelu koji smo rezervirali za vanjske goste rekli su nam kako ne možemo tamo ostati. Kad smo stigli voditelj hotela nas je izvijestio kako su im gradski čelnici rekli da smo perverznjaci i kako bi ljudi poput nas trebali gorjeti u paklu", rekla je Shevchenko.

Prošlog petka je na ročištu održanom kasno navečer donesena i sudska zabrana svih javnih događanja tijekom vikenda, a već se tamo skupilo nekoliko desetaka mladih ultradesničara, od kojih su neki bili i maskirani.

Vrhunac napada dogodio se u subotu nakon što je dvjestotinjak ultradesničara okružilo hotel u kojem je bilo oko 70 sudionika festivala. Policija se pojavila tek sat vremena nakon poziva i LGBT aktivisti su u konačnici evakuirani autobusom dok su bijesni ultradesničari urlali "Ubij! Ubij! Ubij!".

Gradonačelnik Lavova, Andriy Sadovy, konačno se oglasio u nedjelju putem društvenih mreža, te za sve podjednako okrivio i LGBT udruge i ultradesničare.

"Jučerašnja događanja u Lavovu su rezultat pažljivo planirane provokacije. Sudionici s obje strane su svjesno ili nesvjesno bili dio čitave priče", napisao je na Facebooku.    

  

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Warewolf 2016-03-21 19:12
Nikad neću razumjeti što istočno-europsk i desničarski mužjaci (kockoglavi tuljani) tako cvile radi šake pedera? Općenito je nasilje odraz nesigurnosti, manjka odgoja i inteligencije. To se vidi na svim tim desničarskim muškarčinama, bilo ovim u Ukrajini ili lokalnim koji su kamenovali gay pride u Splitu. Iste tuljave face, isti uzvici, ista "moda" ćeloglavosti, zaglupljenost.. .nesigurnost, kod mnogih latentna homoseksualnost .
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.