Kraljevsko škotsko geografsko društvo (RSGS) uručilo je pjevačici Annie Lennox prestižnu nagradu, medalju Livingstone, kao priznanje za iznimna postignuća u dugogodišnjem aktivizmu i borbi protiv HIV/AIDS-a proteklog vikenda u Edinburghu.

Među dosadašnjim uglednicima koji su primili medalju Livingstone, koja se dodjeljuje od 1901. godine, su primjerice britanski prirodoslovac i autor dokumentaraca David Attenborough, prvi čovjek na Mjesecu, astronaut Neil Armstrong, te prvi čovjek koji je osvojio Mount Everest Sir Edmund Hillary

Ovim priznanjem je prepoznat i rad Annie Lennox kao ambasadorice UNAIDS-a, Oxfama, 46664, Amnesty Internationala i britanskog Crvenog križa, piše GayStarNews.

Lennox je na svečanosti izjavil:"Istinski sam počašćena ovim značajnim i povijesnim priznanjem kakvo je medalja Livingstone. Iako smo od vremena Davida Livingstonea prošli kroz nebrojene društvene i medicinske promjene, pred nama je još uvijek puno posla do zaustavljanja HIV/AIDS pandemije, koja je opustošila živote milijuna ljudi diljem čitavog područja Subsaharske Afrike. Moj doprinos je bio mali, a moj san je vidjeti nestanak AIDS-a u ne tako dalekoj budućnosti".

Lennox, koja je u svojoj karijeri osvojila Grammya, Oscara i Zlatni Globus, među brojnim drugim glazbenim nagradama, uvrštena je i na listu "100 najboljih pjevačica svih vremena" časopisa Rolling Stone 2008. godine. GQ magazin ju je 2010. proglasio "Humanitarkom godine", a iste godine joj Harper’s Bazaar uručuje nagradu za životno djelo.

Zbog doprinosa u podizanju svjesnosti po pitanju seksualnog zdravlja na globalnoj razini i borbre protiv AIDS-a i siromaštva u Africi, kraljica Elizabeta II. dodjeljuje Annie Lennox titulu Officer of the Order of the British Empire.

Izvršni direktor Kraljevskog škotskog geografskog društva, Mike Robinson je rekao:

"Postupak nominacije za dodjelu naše medalje je otvoren za javnost i do sada nismo vidjeli da se nečije ime poput ono Annie Lennox tako često našlo među prijedlozima. Izuzetno smo sretni zbog toga što smo bili u mogućnosti prepoznati izniman doprinos koji je Annie dala po pitanju kritičnih globalnih problema u zadnja tri desetljeća, posebice po pitanju podizanja svjesnosti o patnjama onih koji su pogođeni HIV/AIDS-om i koji žive u najugroženijim svjetskim područjima". 

 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.