Premijer Tihomir Orešković javnosti je već poznat kao osoba koja ne voli ulaziti u sukobe i javno izricati konkretna mišljenja o konkretnim skandalima koje je u kratkom vremenu nanizala njegova Vlada, a dosad je već izgradio imidž čovjeka koji, otprilike, voli "komunicirati različita mišljenja kako bi se došlo do najboljih rješenja". Takvim se pokazao i (ne?) reagiravši na friške navijačke incidente tijekom utakmice Hrvatska-Izrael u Osijeku, što je ozlojedilo predsjednika Židovske općine, Ognjena Krausa.

Premda je utakmica odigrana još u srijedu, a Orešković je zajedno s ministrima Predragom Šustarom i Darkom Horvatom bio na utakmici, od Vlade je tek jučer stiglo maglovito priopćenje naslovljeno s "Poštujmo dosegnute demokratske vrijednosti":

Pa tako kažu: "U suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao.

Osuđujemo, pozivamo i još jednom pozivamo

U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Vlada Republike Hrvatske osuđuje isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu.

U fragmentiranoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde i osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost.

Stoga još jednom pozivamo sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju ugled nas samih i naše domovine."

To nije osobito impresioniralo predsjednika Židovske općine, Ognjena Krausa, koji je za Večernji list kazao kako to slušamo godinama:

"Bili su na utakmici, sjedili u loži, zabavljali se. Zašto premijer Orešković nije ustao i otišao? Zašto utakmica nije prekinuta? Kažu, nema dosta policajaca. Problem je što nema volje", rekao je i dodao kako ga sve što se događa u Hrvatskoj podsjeća na Njemačku 1933. i Hrvatsku iz 1941. Tako je, veli, i tada sve počelo jer se nije reagiralo.

Je li ustaštvo u Hrvatskoj postalo svakodnevica?

Policija će pak pregledati snimke sa svojih kamera, a posao bi im trebao olakšati izvještaj Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) čiji su promatrači gledali prijateljsku utakmicu bilježeći što se u kojoj minuti zbilo. Kažu, piše Večernji, da se skandiranje “za dom spremni” stadionom prolomilo u drugoj minuti, u 14. se čulo “ajmo, ajmo, ustaše”, u 43. “HNS, pederi, nogomet ste sjebali”, a od 50. do 52. minute uzvikivalo se "Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar".

Vidjet ćemo hoće li policija, baš kao u slučaju prosvjeda pred Agencijom za elektroničke medije, bespomoćno slegnuti ramenima i jednostavno kazati kako ne mogu utvrditi ama baš ništa jer je bilo previše ljudi.

Ustaštvo je u Hrvatskoj, izgleda, postalo svakodnevica, a za to možemo zahvaliti političarima koji ga ili promoviraju, ili na njega ne reagiraju, niti im smeta, kako je to slučaj s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.