U borbu za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj uključio se i jedan 15-godišnjak koji je objavio video i javno pita lokalnog političara i člana zakonodavne Skupštine zašto stopira mogućnost braka njegovim roditeljima koji su u istospolnoj vezi više od dva desetljeća, a njemu i bratu ostvarenje istih prava kakva imaju sva druga djeca.

Engleska, Wales i Škotska ozakonile su istospolni brak, no zbog blokade zastupnika Demokratske stranke unionista (DUP) bračna jednakost još uvijek ne postoji u Sjevernoj Irskoj. Iako je većina zastupnika parlamentarne Skupštine Sjeverne Irske prošle godine prvi put izglasala ozakonjenje bračne jednakosti, tu su povijesnu odluku vetom, po peti put, zaustavili zastupnici DUP-a, uz objašnjenje kako za zakonsku izmjenu kojom bi se omogućila bračna jednakost ne postoji dovoljna podrška opće zajednice.

15-godišnji Darragh Tibbs iz okruga Down na YouTubeu je objavio dirljivi video u kojemu govori o svim razlozima zbog kojih zahtijeva ozakonjenje bračne jednakosti i javno poziva lokalnog političara, člana zakonodavne Skupštine, da mu objasni zašto se tome protivi.

"Ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg brat i ja ne zaslužujemo jednaku pravnu zaštitu kao djeca iz drugih obitelji"

Tibbs govori o tome kako je on dijete iz obitelji istospolnih roditelja koji se ne mogu vjenčati ni nakon 21 godine zajedničkog života. Nakon što je otkrio kako se lokalni političar i zastupnik u Skupštini Gordon Dunne protivi ozakonjenju bračne jednakosti pismeno ga je zatražio da mu odgovor zašto se tome protivi. 

"Imam 15 godina i nalazim se u vašoj izbornoj jedinici, živim u neposrednoj blizini vašeg ureda. Zanima me zašto ste glasali protiv bračne jednakosti prošle godine? Dijete sam roditelja koji su u istospolnoj vezi i apsolutno ne vidim nijedan razlog zbog čega brat i ja ne zaslužujemo jednaku pravnu zaštitu kao djeca iz drugih obitelji.

Čini mi se sasvim razumnim kako moji roditelji, koji su 21 godinu u stabilnoj vezi, zaslužuju podršku vlastite države. Tko vam daj pravo da bratu i meni oduzmete mogućnost zakonske zaštite za našu obitelj? Zahtijevam da mi to objasnite, ne zanima me općeniti odgovor. Budite transparentni, budite vođa moje izborne jedinice na kojeg mogu računati", poručio mu je.

Međutim, političar ni nakon šest tjedana nije odgovorio mladom Tibbsu, koji je pozvao i druge da pišu zastupnicima koji su glasali protiv bračne jednakosti i da ih isto traže objašnjenje takve odluke, piše Pink News.

Iako Dunne nije odgovorio, oglasio se glasnogovornik Demokratske stranke unionista: "Naša stranka podržava tradicionalnu definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene i sukladno tome smo i puno puta glasali. Ne vjerujemo da bi brak trebalo redefinirati". 

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.