Poruke koje je s oltara tijekom uskršnje propovijedi uputio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić naišle su na jedinstvenu kritiku pučke i pravobraniteljice za djecu, koje su ih ocijenile kao "pretjerane i neumjesne", a iz Zagreb Pridea su nadbiskupu poručili kako je "ljubav ta koja okuplja i osmišljava obitelj", bez obzira u kojoj formi dolazi.

Uskrsnom porukom da "uskratiti djetetu krštenje" znači prepustiti ga "hladnoj logici grobnoga kamena", splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić "pretjerano je i neumjesno" optužio dio roditelja da su "loši roditelji, koji zanemaruju svoju djecu", sažetak je ocjena kojima su pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za djecu za Novi list komentirale dio Barišićeve uskrsne propovijedi.

Pravobraniteljica za djecu: takve poruke mogu i djeci vjernika otežati suživot s drugom djecom

"Rečenica je zbog prijenosa na javnoj televiziji došla i do onih koji nisu krstili svoju djecu, uključujući i one koji su ih izgubili, a poslana im je poruka da su loši roditelji, koji zanemaruju svoju djecu. No, pravno gledano, ne možemo tvrditi da je učinjena diskriminacija na način na koji to propisuje Zakon o suzbijanju diskriminacije", kazala je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je podsjetila kako su nadbiskupove riječi "ponajprije upućene vjernicima", te dodala kako je usporedba krštenja djeteta sa zadovoljavanjem njegovih temeljnih potreba "u najmanju ruku pretjerana i neumjesna".

"Takve poruke mogu doista prestrašiti dijete te otežati i djeci vjernika suživot s ostalom djecom i ljudima koje susreću u svojem okruženju", kazala je Milas Klarić.

Zagreb Pride: za nas je ljubav ta koja okuplja i osmišljava obitelj

Iz udruge ireligioznih Protagora ocijenili su kako je nadbiskupovo "optuživanje roditelja zbog toga što djeci ne nameću jedan religijski identitet, odnosno zato što im ostavljaju slobodu izbora o vlastitom (ne)pripadanju religijskoj zajednici kad budu dovoljno zrela da o tome odlučuju, izraz totalitarne svijesti koja želi podčiniti sve", te dodaju kako je to "najučinkovitija metoda nametanja određenog identiteta djetetu koje još nije u stanju kritički misliti i birati".

U istoj propovijedi nadbiskup splitsko-makarski ustvrdio je i kako je "samo obitelj, utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni kamen budućnosti ljudskog roda", a takve izjave "nisu ništa novo", ocijenio je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, te poručio kako obitelj utemeljuje ljubav, a ne spol njezinih članova.

"Za nas je ljubav ta koja okuplja i osmišljava obitelj. Obitelj je ona u kojoj se voli, poštuje i prihvaća. Istospolne, raznospolne, homoseksualne i heteroseksualne, kršćanske, muslimanske i ateističke, bračne, izvanbračne i životna partnerstva, sve su te zajednice obitelji", kazao je Jurčić za Novi list.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.