Najizgledniji kandidat Republikanske stranke za predsjedničku nominaciju, Donald Trump, ponovno se "proslavio" kontroverznim izjavama po pitanju ženskih prava. Komentirajući pravo na pobačaj rekao je kako bi žene zbog toga "trebalo nekako kazniti" ako SAD zabrani abortuse, izazvavši lavinu kritika sa svih strana, a demokratska kandidatkinja Hillary Clinton je rekla kako su takve izjave "strašne i opasne". 

Pobačaj je već dugo vremena kontroverzno pitanje američke politike, iako ga je Vrhovni sud legalizirao prije više od 40 godina. Zabrana pobačaja postala je ključni dio političkih programa većine konzervativnih političara.

"Mora postojati neki oblik kazne za žene koje abortiraju, ne znam koji, ali mora", izjavio je Donald Trump gostujući na televizije MSNBC, ponovivši nekoliko puta kako se protivi pobačaju, piše Washington Post.

Nakon kritika zaključio da bi trebalo kažnjavati liječnike koji obavljaju "tu nezakonitu stvar"

No, u roku samo nekoliko sati američki multimilijarder Trump je ublažio svoju izjavu nakon lavine kritika sa svih strana, kako od protivnika tako i zagovornika prava na pobačaj, rekavši najprije da bi to pitanje trebale riješiti savezne države, a potom da bi trebali odgovarati liječnici koji izvode pobačaje.

"Pravno ne bi trebala odgovarati žena, nego liječnik ili bilo koja druga osoba koja obavlja tu nezakonitu stvar", naveo je Trump u najnovijoj izjavi.

"Žena i dijete u njezinu trbuhu su u tom slučaju žrtve", dodao je.

Hillary Clinton: to što je rekao je strašno i opasno, Trump je još jednom pokazao tko je

Trump je dobio potporu republikanskih birača prodavajući im priču kako nije dio političke elite u Washingtonu. No, nekretninski mogul iz New Yorka, koji se nekoć zalagao za pravo na pobačaj, pod pritiskom je konzervativaca da dokaže kako je jedan od njih. Istovremeno izaziva kritike zbog komentara na račun žena i manjinskih skupina.

"Zadnja osoba koja bi trebala govoriti o ženskom pravu koje se tiče njezinog zdravlja je osoba koja na žene ne gleda kao na ljudska bića već ih naziva 'debelim svinjama', 'praznoglavim glupačama' i 'odvratnim životinjama'. Republikanci su spremni nominirati istinski opasnog čovjeka koji će predvoditi njihovu borbu za ograničavanje ženinog prava na pobačaj", komentirala je Marcy Stech, glasnogovornica organizacije Emily's List.

"To što je Donald Trump rekao je strašno i opasno. Uvijek me iznova šokiraju stvari koje izgovara", rekla je demokratska kandidatkinja za predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i dodala kako je ovime "još jednom pokazao tko je".

"Naravno da žene ne bi trebalo kažnjavati", rekao je Trumpov republikanski protukandidat John Kasich dodajući kako se protivi pobačaju, osim u posebnim slučajevima kao što je silovanje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.