Usprkos tome što se vidljivost LGBT populacije na Kosovu povećala posljednjih godina, LGBT osobe još uvijek nisu prisutne u medijima. Dokumentarac United in Love u produkciji kosovske organizacije za LGBT prava QESh napravljen je kako bi se ukazalo na probleme, te zbog edukacije i senzibiliziranja javnosti.

Glavna tema dokumentarca je upravo ljubav, jer kako se na samom početku kaže - "izabra/la sam ljubav, jer mržnja je preveliki teret". Pratimo svakodnevicu nekoliko osoba, njihova unutarnja promišljanja, zajedničko druženje s voljenima, a dokumentarac nudi i niz pozitivnih, te motivirajućih poruka kao ohrabrenje svima koji prolaze teške trenutke.

Kako javnost i najuža okolina percipiraju heteroseksualne i istospolne veze opisala je Kristina Ljevak.

"Kad govorimo od heteroseksualnim vezama postoje neko općenito prethodno iskustvo, nerazumijevanje od strane jednog ili oba roditelja za naše želje, ambicije i planove, neprihvaćanje naših emotivnih izbora jer partner ima predugačku kosu, neprimjerenu odjeću, tetovažu na vidljivom mjestu. Ponekad je problem obitelj iz koje izabranik i izabranica dolaze, stupanj obrazovanja, interesi..Usprkos početnim negodovanjima, s tim se, prije ili kasnije, kako nas uči iskustvo, roditelji i okolina pomire. Uobičajeni obrazac podrazumijeva vjenčanje bez prethodne najave nakog čega slijedi skandal. Onda dolazi dijete, a onda svi znamo – rodilo se, ljuljaj ga.

Iskustva istospolnih veza bitno su drugačija. Teret s kojim se u njih uplovljava nerijetko je pretežak i podrazumijeva situacije od neprihvaćanja do potpunog odbacivanja obitelji, negodovanja okoline, izloženost verbalnom i fizičkom nasilju. I život u stalnom strahu na što ne smiju zaboraviti svi oni koji ne žele prihvatiti istospolne parove. Jer uz sve probleme koji svaki čovjek ima, u ovoj ili bilo kojoj zemlji, strah LGBT osoba je ono što obilježi većinu njihovog života. A priznat ćete, lakše je biti siromašan a slobodan, nego li bez materijalnih sredstava i u stalnom strahu".

Organizacija QESh osnovana je 2005. godine, a okuplja mlade i hrabre ljude, koji se bore za vidljivost LGBT populacije na Kosovu. Stalno podsjećaju kako ljudska bića nisu jednodimenzionalna. Pa ako mislite da na jednoj strani imate gej, a na drugoj strejt ljude, negirate kompliciranu realnost: svi postojimo – različiti, ali jednakih prava, piše LGBT.ba

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.