Usprkos tome što se vidljivost LGBT populacije na Kosovu povećala posljednjih godina, LGBT osobe još uvijek nisu prisutne u medijima. Dokumentarac United in Love u produkciji kosovske organizacije za LGBT prava QESh napravljen je kako bi se ukazalo na probleme, te zbog edukacije i senzibiliziranja javnosti.

Glavna tema dokumentarca je upravo ljubav, jer kako se na samom početku kaže - "izabra/la sam ljubav, jer mržnja je preveliki teret". Pratimo svakodnevicu nekoliko osoba, njihova unutarnja promišljanja, zajedničko druženje s voljenima, a dokumentarac nudi i niz pozitivnih, te motivirajućih poruka kao ohrabrenje svima koji prolaze teške trenutke.

Kako javnost i najuža okolina percipiraju heteroseksualne i istospolne veze opisala je Kristina Ljevak.

"Kad govorimo od heteroseksualnim vezama postoje neko općenito prethodno iskustvo, nerazumijevanje od strane jednog ili oba roditelja za naše želje, ambicije i planove, neprihvaćanje naših emotivnih izbora jer partner ima predugačku kosu, neprimjerenu odjeću, tetovažu na vidljivom mjestu. Ponekad je problem obitelj iz koje izabranik i izabranica dolaze, stupanj obrazovanja, interesi..Usprkos početnim negodovanjima, s tim se, prije ili kasnije, kako nas uči iskustvo, roditelji i okolina pomire. Uobičajeni obrazac podrazumijeva vjenčanje bez prethodne najave nakog čega slijedi skandal. Onda dolazi dijete, a onda svi znamo – rodilo se, ljuljaj ga.

Iskustva istospolnih veza bitno su drugačija. Teret s kojim se u njih uplovljava nerijetko je pretežak i podrazumijeva situacije od neprihvaćanja do potpunog odbacivanja obitelji, negodovanja okoline, izloženost verbalnom i fizičkom nasilju. I život u stalnom strahu na što ne smiju zaboraviti svi oni koji ne žele prihvatiti istospolne parove. Jer uz sve probleme koji svaki čovjek ima, u ovoj ili bilo kojoj zemlji, strah LGBT osoba je ono što obilježi većinu njihovog života. A priznat ćete, lakše je biti siromašan a slobodan, nego li bez materijalnih sredstava i u stalnom strahu".

Organizacija QESh osnovana je 2005. godine, a okuplja mlade i hrabre ljude, koji se bore za vidljivost LGBT populacije na Kosovu. Stalno podsjećaju kako ljudska bića nisu jednodimenzionalna. Pa ako mislite da na jednoj strani imate gej, a na drugoj strejt ljude, negirate kompliciranu realnost: svi postojimo – različiti, ali jednakih prava, piše LGBT.ba

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.