Nakon udara na neprofitne medije akcija aktualne Vlade kojom se sustavno krenulo na drastično smanjivanje sredstava za funkcioniranje pojedinih udruga civilnog društva ide dalje. Najnoviji potez kojim se Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva planiraju smanjiti sredstva sa 14 na 4,41 posto nakon jučerašnjeg prosvjeda uoči sjednice Vlade privremeno je odgođen, no prema najavi zamjenika ministrice socijalne politike i mladih Ante Babića u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u Vlada će takvu uredbu donijeti već na idućoj sjednici.

Vlada je u srijedu odgodila donošenje uredbe kojom su se trebali odrediti kriteriji za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu i tako, bar privremeno, uvažila apel dijela organizacija civilnoga društva koje su tražile odgodu i ponovnu raspravu o raspodjeli tog novca. No, u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić najavio je kako će se uredba kao takva donijeti već na idućoj sjednici.

Vladin Savjet za razvoj civilnog društva: Uredba je donesena na netransparentan način

Na tu najavu donošenja uredbe reagiralo je jučerašnjim prosvjedom savjetodavno tijelo Vlade, Savjet za razvoj civilnog društva, kao i organizacija civilnoga društva koje su uoči sjednice Vlade pred Banskim dvorima tražili odgodu donošenja uredbe i razgovor o kriterijima raspodjele na Vladinom Savjetu.

Aktivisti su upozorili kako se prema predloženoj raspodjeli smanjuju sredstva za najranjivije skupine društva, te ministrima dijelili letak uz uz transparente na kojima je pisalo "Jesu li to te reforme - uništavanje infrastrukture za beskućnike, održivog razvoja, podrške osobama s invaliditetom, mladih, zaštite okoliša".

Ministar financija Zdravko Marić je najavio odgodu donošenja te odluke, no poručio kako i prema novoj raspodjeli novac "ostaje neprofitnom sektoru".

"Novac ostaje upravo onim udrugama za koje nam se zamjera da smo ih zakinuli, a to je za brigu o mladima, populacijsku politiku, kulturne i sportske djelatnosti, branitelje“, rekao je.

Članica Savjeta za razvoj civilnog društva Mirela Travar ocijenila je kako je predložena uredba utvrđena na netransparentan način, pozivajući da se o njoj razgovara na Savjetu kao i prijašnjih godina. Istaknula je da je prema uredbi novac "srezan" jedino Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva i to za 30 milijuna kuna.

"A Zaklada je jedina koja ima dugogodišnju, sustavnu institucionalnu i programsku podršku organizacijama civilnog društva koje se bave najranjivijim skupinama“, ustvrdila je.

Nacionalnoj zakladi planiraju smanjiti sredstva sa 14 na 4,41 posto, Markić i dalje nezadovoljna

O Vladinoj uredbi te financiranju udruga civilnog društva razgovaralo se u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u, gdje su o tim temama razgovarali Željka Markić, iz Građanske inicijative U ime obitelji, Mirela Travar iz Savjeta za razvoj civilnog društva, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.

Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sredstva su smanjena sa 14 na 4,41 posto, tj. imat će 17 milijuna kuna u 2016.godini, zajedno sa 11,8 milijuna kuna koje nisu potrošene prošle godine. Donošenje uredbe odgođeno je i doći će na dnevni red Vlade na sljedećoj sjednici ili onoj nakon nje, potvrdio je Ante Babić i najavio povećanje sredstava za socijalnu i humanitarnu djelatnost.

Mirela Travar je naglasila kako "postoji temeljno nerazumijevanje kako sustav funkcionira i kako se udruge financiraju. Potporama koje dodjeljuju ministarstva financiraju se projekti, dok one Nacionalne zaklade omogućavaju infrastrukturu i stabilnost. Kad uzimate nacionalnoj zakladi koja jedina pruža taj tip podrške, onemogućavate da udruge provode programe", pojasnila je prisutnima.

Željka Markić je istaknula svoje nezadovoljstvo jer "uredba predviđa šest puta više sredstava koja će se izdvajati za udruge civilnog društva, nego za udruge koje se bave obiteljskim i populacijskim politikama". Markić je komentirajući Nacionalnu zakladu rekla da je ravnateljica Plavša-Matić na toj poziciji već 15 godina, te kako Zaklada "nema jasnoću u prioritetima", rekavši kako su se "davala sredstva onim udrugama koje bi osigurale buduće birače za stranke koje su na vlasti", što je nazvala "provizijom" koja se iz novca poreznih obveznika plaćala udrugama koje su bile vezane za prošlu vlast.

Spomenula je kako je 2013. Nacionalna zaklada odredila ad hoc sredstva kampanji protiv referenduma o braku i to bez odobrenja upravnog odbora, dok njezina građanska inicijativa koja je također aplicirala za sredstva ista nije dobila.

Nepodnošenje financijskih izvješća i objava imena donatora razlog uskrate sredstava Građanskoj inicijativi U ime obitelji

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije rekao joj je da je to bilo zbog toga što njena inicijativa nije podnosila financijska izvješća, što je apsolutni uvjet za suradnju s Nacionalno zakladom. Travar je rekla da je Nacionalna zaklada jedna od najtransparentnijih institucija kad se govori o financiranju organizacija civilnog društva i da nije važno što objava imena donatora nije zakonska obveza, ali da zaklada na tome inzistira zbog transparentnosti.

"Udruge bi trebale izlaziti iz naroda i država bi im trebala pomoći u tome jer one su osnova civilnog društva", rekao je Ladislav Ilčić dodavši kako su "neke udruge od toga napravile business te ni na koji način nisu povezane sa građanima". Tu je kao primjer istaknuo GONG rekavši kako ta udruga ima ima godišnji proračun između 7 i 10 milijuna kuna, dok od građana dobije 10 do 15 tisuća kuna donacija.

"Hrvatsko društvo će tako dugo biti neazdovoljno civilnim drugama dok će GONG za ključni posao dovesti na glasovanje 15 volontera, imati 19 zaposlenih i proračun od 10 milijuna kuna", kazao je.

Travar mu je rekla da GONG nikada nije imao toliki proračun. Enes Ćerimagić iz Zelene akcije na to je dodao da se "gubi veća slika jer se spominju dvije tri udruge s kojima se Ilčić ne slaže".

"Ja nemam ništa protiv takvih udruga, ja govorim o političkim udrugama. Primjerici o Platformi 112", dodao je Ilčić na što je Travar rekla da će se "zbog nekoliko organizacija koje se ne sviđaju (Ilčiću), potencijalno urušiti cijeli sustav. Razne udruge branitelja, slijepih moraju imati postojeći model podrške financiranja".

Ćerimagić Ilčiću: Zbog par udruga s kojima se ne slažete spremni ste žrtvovati cijeli sistem, a Zelena akcija je više štete nanijela Milanovićevoj Vladi nego Ilčić i Grozd

Ilčić je rekao da se otvoreno zalaže za smanjivanje sredstava za Nacionalnu zakladu.

"Kriteriji koje zaklada koristi pri davanju novca nisu dobri. Društvu je potrebnije da novac ide za demografiju, udrugama mladih i sportu, nego GONG-u, Centru za mirovne studije i sličnima", uvjeren je Ilčić.

Enes Ćerimagić rekao je Ilčiću kako cijelo vrijeme ima dvije-tri udruge na piku.

"Bojim se da ste spremni žrtvovati cijeli sistem zbog par udruga s kojima se ne slažete. Poanta demokratskog i pluralnog društva jest da se ne slažemo", poručio mu je.

Ilčić mu je odgovorio kako "nema ništa protiv udruga, poput onih za slijepe i slabovidne, ali da on ovdje govori o političkim udrugama - njih nije samo dvije ili tri, već je to čitava Platforma 112".

"Sve su one lijeve političke orijentacije, a one suprotnih svjetonazora nisu dobivale novce od Nacionalne zaklade. Nije samo SDP-ova Vlada, i Jadranka Kosor je vukla na lijevu stranu, bio je takav sustav da su sredstva dobivale samo udruge lijeve političke provenijencije", kazao je Ilčić.

Ćerimagić je istaknuo kako je Zelena akcija nanijela više štete Milanovićevoj Vladi nego Ilčić i Grozd, spomenuvši kao primjere incijative za referendum "Srđ je naš", kao i referendum za sprečavanje izmjena referendumskog okvira koji bi onemogućio građanima njegovo raspisivanje.

Babić: Domoljubna koalicija i Most nastoje većinu sredstava usmjeriti u programe demografske i pronatalitetne politike

"Kako možete tvrditi da su to udruge koje podržavaju bilo koju Vladu? Mi smo dokazani kontrolor bilo koje vlasti", rekao je Ćerimagić.

Nacionalna zaklada ima udruge branitelja, invalida i njima je taj sustav podrške važan, rekla je Travar, a hrvatski model Europska komisija ističe kao dobar primjer onim zemljama koje žele postati članicama EU-a.

"U hrvatskom društvu vlada negativna percepcija o udrugama civilnog društva i uvjerenje da one po inerciji dobivaju novce iz proračuna, a to nije tako", objasnila je Travar.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Babić je naglasio kako Domoljubna koalicija i Most većinu sredstava nastoje usmjeriti u programe demografske i pronatalitetne politike. Travar je završno poručila kako se nada da će ova uredba koja se tiče razvoj civilnog društva ići i do Saveza za razvoj civilnog društva, tj. da će Vlada poštovati procedure i otvoriti dijalog prije njenog donošenja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.