U Hrvatskoj se ne primjećuje napredak u zaštiti fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema toj skupini, upozorila je Izvješću o radu za 2015. godinu Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u kojem se navodi i kako se 90 posto pritužbi odnosi na spolnu diskriminaciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić radila je na ukupno 2467 predmeta, a za 7,7 posto se povećao broj individualnih pritužbi koje podnose većinom žene (67,6 %). U najvećem postotku je riječ o slučajevima izravne diskriminacije (92,2 %), koje se i dalje u pretežnom broju odnose na spolnu diskriminaciju (90,1 %), potom na bračni i obiteljski status (4 %), spolnu orijentaciju (4,5%), rodni identitet (1,2%). Najviše pritužbi odnosi se na područje rada i ostvarivanja socijalne sigurnosti (51,5 %).

MUP u 2015. nije pokrenuo nijedan postupak zbog zločina iz mržnje prema LGBT osobama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u svom godišnjem Izvješću o radu upozorava kako se, u odnosu na godinu prije, ne primjećuje napredak u zaštiti fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema tog skupini.

Prema evidenciji MUP-a u 2015. nije pokrenut niti jedan kazneni postupak radi nekog kaznenog dijela motiviranog mržnjom prema osobama istospolne orijentacije, iako je policija procesuirala pet kaznenih djela motiviranih mržnjom zbog spolne orijentacije žrtve.

U Hrvatskoj sklopljeno 108 životnih partnerstva

U Izvješću se navodi i podatak kako je u Hrvatskoj sklopljeno 108 životnih partnerstva, 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola, prema službenoj statistici Ministarstva uprave, koja obuhvaća razdoblje od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, do kraja prošle godine.

Pravobraniteljica Ljubičić upozorava i na prisutni jaz u plaćama, gdje muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene, a hrvatsko tržište rada ostaje spolno segregirano. Od ukupno 19 područja djelatnosti, žene su izrazito ili značajno podzastupljene u osam, najviše u građevinarstvu, rudarstvu, vodoopskrbi, gospodarenju otpadom.Financijske i djelatnosti osiguranja, zdravstvo i socijala te obrazovanje, područja su u kojima su nadzastupljene.

Samo dva posto očeva na rodiljnom dopustu

Lani je neznatno porastao broj očeva koji su koristili rodiljni i roditeljski dopust. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) bilo ih je 2200 ili 2,04 posto. Kada se zbroje sve kategorije korisnika rodiljnih i roditeljskih potpora i naknada, koristilo ih je oko 3500 očeva ili 1,7 posto.

"To znači da se još uvijek nedovoljno provode mjere koje omogućavaju usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza, odnosno obiteljskog i poslovnog života", ističe pravobraniteljica Ljubičić.

Napominje i da su iskustva drugih zemlja pokazala da očevi koriste svoje pravo na roditeljski dopust kada je dobro plaćen ili kada su utvrđene kvote.

Izvješće obuhvaća postupanja pravobraniteljice po pritužbama građana i građanki na diskriminaciju temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije u području rada i zapošljavanja, nasilja u obitelji, obrazovanja, političke participacije i medija, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.