U Hrvatskoj se ne primjećuje napredak u zaštiti fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema toj skupini, upozorila je Izvješću o radu za 2015. godinu Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u kojem se navodi i kako se 90 posto pritužbi odnosi na spolnu diskriminaciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić radila je na ukupno 2467 predmeta, a za 7,7 posto se povećao broj individualnih pritužbi koje podnose većinom žene (67,6 %). U najvećem postotku je riječ o slučajevima izravne diskriminacije (92,2 %), koje se i dalje u pretežnom broju odnose na spolnu diskriminaciju (90,1 %), potom na bračni i obiteljski status (4 %), spolnu orijentaciju (4,5%), rodni identitet (1,2%). Najviše pritužbi odnosi se na područje rada i ostvarivanja socijalne sigurnosti (51,5 %).

MUP u 2015. nije pokrenuo nijedan postupak zbog zločina iz mržnje prema LGBT osobama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u svom godišnjem Izvješću o radu upozorava kako se, u odnosu na godinu prije, ne primjećuje napredak u zaštiti fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema tog skupini.

Prema evidenciji MUP-a u 2015. nije pokrenut niti jedan kazneni postupak radi nekog kaznenog dijela motiviranog mržnjom prema osobama istospolne orijentacije, iako je policija procesuirala pet kaznenih djela motiviranih mržnjom zbog spolne orijentacije žrtve.

U Hrvatskoj sklopljeno 108 životnih partnerstva

U Izvješću se navodi i podatak kako je u Hrvatskoj sklopljeno 108 životnih partnerstva, 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola, prema službenoj statistici Ministarstva uprave, koja obuhvaća razdoblje od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, do kraja prošle godine.

Pravobraniteljica Ljubičić upozorava i na prisutni jaz u plaćama, gdje muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene, a hrvatsko tržište rada ostaje spolno segregirano. Od ukupno 19 područja djelatnosti, žene su izrazito ili značajno podzastupljene u osam, najviše u građevinarstvu, rudarstvu, vodoopskrbi, gospodarenju otpadom.Financijske i djelatnosti osiguranja, zdravstvo i socijala te obrazovanje, područja su u kojima su nadzastupljene.

Samo dva posto očeva na rodiljnom dopustu

Lani je neznatno porastao broj očeva koji su koristili rodiljni i roditeljski dopust. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) bilo ih je 2200 ili 2,04 posto. Kada se zbroje sve kategorije korisnika rodiljnih i roditeljskih potpora i naknada, koristilo ih je oko 3500 očeva ili 1,7 posto.

"To znači da se još uvijek nedovoljno provode mjere koje omogućavaju usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza, odnosno obiteljskog i poslovnog života", ističe pravobraniteljica Ljubičić.

Napominje i da su iskustva drugih zemlja pokazala da očevi koriste svoje pravo na roditeljski dopust kada je dobro plaćen ili kada su utvrđene kvote.

Izvješće obuhvaća postupanja pravobraniteljice po pritužbama građana i građanki na diskriminaciju temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije u području rada i zapošljavanja, nasilja u obitelji, obrazovanja, političke participacije i medija, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam