Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na Dan slobode medija u utorak, 3. svibnja organizira prosvjednu šetnju pod nazivom "Sloboda novinarstvu" kao odgovor na, kako navode, "desant na medije u režiji aktualne vlasti i kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru".

"Kao odgovor na desant na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture, na Dan slobode medija 3. svibnja u 9 i 45 sati organizira se okupljanje ispred Novinarskog doma te prosvjedna šetnja preko Savske i Vodnikove do Ministarstva kulture.

Podrška novinarstvu kao javnom dobru

Kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru, Ministarstvo kulture upozorit ćemo na Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Ustav Republike Hrvatske. Ponesite olovke za kojima više nećete žaliti, trebat će nam", objavljeno je na Facebook profilu HND-a.

U sklopu obilježavanja Dana slobode medija HND organizira i međunarodnu konferenciju o slobodi medija, dodjelu novinarskih nagrada te skype konferenciju o slobodi medija.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine, kada ga je proglasila Glavna skupština UN-a, s ciljem podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku u Namibiji, s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.