"Primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija hrvatske vlasti ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika", upozoreno je s prosvjeda povodom gostovanja turskog predsjednika u Hrvatskoj. 

Povodom gostovanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Hrvatskoj, Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organizirali su prosvjed, te pozvali na skidanje maski - kako hrvatskih vlasti, koje mu se dodvoravaju, tako i Erdogana, javlja N1.

Nejasna gospodarska korist za Hrvatsku, dok su kršenje prava u Turskoj jasno potvrđena

U priopćenju navode kako je "gospodarska korist za Hrvatsku krajnje sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza ljudskih prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati", te dodaju kako hrvatske vlasti "primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika".

"Ovim apelom Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL podsjećaju na posljedice đavoljeg dogovora s Turskom s početka ožujka: tursku vlast se optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom; Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju; uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje", pišu u priopćenju.

Smatraju da bi se ovaj popis mogao produžiti i dodatno podebljati argumentaciju zašto je Turska sve samo ne sigurna zemlja, i to pravnim i praktičnim aspektima koji proizlaze iz spornog dogovora EU-Turska.

Sramotno stanje medija, kršenja prava žena i LGBT osoba u Turskoj

"Među ostalim, EU, pa tako i Hrvatska kao njena članica, ovim ugovorom krše međunarodno pravo, i kroz Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica koja je ključni mehanizam za pomoć ljudima kojima je potrebna zaštita.

Turski su državljani kao i pripadnici etničkih skupina koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbjegličkih populacija u svijetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda", navode u priopćenju za javnost. Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL podsjećaju i na sramotno stanje medijskih i akademskih sloboda u Turskoj.

"Naime, Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi.

A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protuterorističkim akcijama", zaključuju u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam