Prema nekim procjenama, subotnji Ženski marš na Washington bio je među najvećima u povijesti SAD-a, a zajedno s tamošnjim građankama i građanima, diljem svijeta organizirana su 673 sestrinska protesta i marša solidarnosti. U subotu, 21. siječnja 2017., gotovo pet milijuna ljudi u SAD-u i 57 drugih zemalja diljem svijeta izišlo je na ulice s istim ciljem i razlogom – protiv najavljene politike Donalda Trumpa i njegove administracije.

Guardianove novinarke prikupile su izjave nekih sudionica i sudionika, a mi prenosimo dio njih.

Andreea Molocea, Prag

andreamolocea

"Nijekanjem globalnog zagrijavanja, SAD su napravile korak unatrag ojačavajući pohlepu i novac kao najveće vrijednosti. Jedina vrijednost koju poznajem i koju slijedim kao žena i ljudsko biće jest život. Život je ono što je važno i ono čemu politički sustav danas prijeti. Čovjek koji vjeruje da je superioran i koji ne mari za planet, nikad neće mariti ni za svoj narod niti za njegove različitosti. Izbor Donalda Trumpa bio je velik šok za Europu. On je loša vijest ne samo za muslimane, crnce, Meksikance i LGBTQI ljude, već za čitav planet. U svojoj je administraciji okupio ljude koje ujedinjuju pohlepa i supremacija bijele rase, dok ih za klimatske promjene uopće nije briga. U mojoj domovini Rumunjskoj Trump je već ovjenčan kao uzor za konzervativne i nacionalistički orijentirane političare. Opasnost od zaokreta u fašizam je stvarna i ne može se zanijekati. Odrasla sam kao žena koja zna da nam prava uvijek mogu biti oduzeta, spremna sam ustati za njih kad je to potrebno, ali nikad nisam mislila da će se to dogoditi ovako brzo i u ovakvoj mjeri".

Maggie Bunuel, Pariz

maggiebunuel

"Doista se pojaviti na prosvjedu daleko je moćnije od pukog tvitanja s kauča. Bjesnila sam i urlala online i među prijateljima, ali biti dijelom pokreta znači izići i pokrenuti se ponekad. Strastveno zagovaram jednakost, prilike, sigurnost i dostojanstvo za sve. To me najviše i zbunjuje. Bijeli muškarci, mi vas ne želimo podjarmiti, mi samo želimo biti jednake. Što je u tome toliko strašno? Samo se nadam da će naš otpor biti trajan i neuništiv, a njegova vladavina što je moguće kraća. Ima razloga strahu: klimatske katastrofe, kršenja ljudskih prava i ustava, rastakanje Amerike kakvu poznajemo, nuklearni rat. Što god da se dogodi u SAD-u, utječe na čitav svijet, tom se utjecaju ne može pobjeći".

Sanjay Sabnani, Los Angeles

sanjaysabnani

"Kao oca triju nevjerojatnih mladih žena, sina fantastične majke i prijatelja mnogih drugih izvanrednih žena, rastužuje me da se one još uvijek moraju boriti za logiku i pristojnost. Poveo sam svoju kći na marš kako bih joj dao do znanja da je uvijek u redu boriti se za ono u što vjeruješ i zato što želim da zna kako vjerujem u nju. Također sam išao kako bih se iskupio za pogreške koje sam kao mladić činio, donoseći pogrešne sudove o ženama. Na ovome maršu osjećam nadu za budućnost koju će moja djeca naslijediti. Nazočio bih bilo kakvom okupljanju koje promiče humanost u duhu ljubavi".

Daniel Schechter, Ženeva

danielschechter

"Osjećao sam se bespomoćnim u zaustavljanju nemilosrdnih i poremećenih napada na slobodu medija, građanska i ljudska prava, rodnu ravnopravnost i naročito zaštitu okoliša, globalno zagrijavanje, jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Nadam se da će Trump shvatiti kako ima golemu, ali ne i beskonačnu moć, za koju će ga američki narod (i čitav svijet) smatrati odgovornim. Ako se ubrzo ne promijeni (a u vezi s tim nisam optimističan s obzirom na to što sam vidio u kampanji), nadam se da će sâm dati ostavku ili da će na nju biti prisiljen. Bojim se da će njegovo nepoštenje, nepristojnost, impulzivnost i umišljenost, u svjetlu onoga što smatram golemom nesigurnošću skupa s njegovom golemom potrebom da pobjeđuje i da mu se kliče, nanijeti štetu američkom narodu, ljudskim pravima, Americi kao modelu demokracije, pa i svjetskom poretku te samoj prirodi. Strahujem da će nas, umjesto u mir i bolje razumijevanje, odvesti u rat – oružani, cyber-rat, trgovinski rat. Odlazak na marš me osnažio i osjetio sam se manje sâm, shvatio sam da svatko od nas može napraviti razliku, ma kako malena ona bila".

Inicijativa Ženskog marša na Washington ovim prosvjedima nije završila svoje djelovanje.

Najavljuju 10 akcija za prvih 100 dana Trumpove administracije, a prva je poticanje građanki i građana da pišu svojim senatori(ca)ma o onomu što im je važno i kako će se za te ciljeve boriti u narednim danima, tjednima i mjesecima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.