U osvrtu na prvih 100 dana Vlade pod nazivom "Na putu do dna" predstavnici Platforme 112 poručili su kako odgovornost za stanje u zemlji snosi premijer Tihomir Orešković i cijela vladajuća koalicija, od koje su zatražili javnu osudu i sankcioniranje svih proustaških pojava pri čemu smjena ministra Zlatka Hasanbegovića treba biti "prvi, ali nikako zadnji korak".

"Platforma 112 izražava svoju duboku zabrinutost postupcima nove Vlade koji urušavaju dosegnutu kvalitetu demokracije i poštivanja ljudskih prava te traži da se hitno i bezrezervno prestane s rastakanjem demokratskih institucija, urušavanjem socijalne države, te ugrožavanjem slobode medija, opstruiranja građanskog udruživanja i kritičkog civilnog društva", rekao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Smjena ministra kulture treba biti prvi, ali nikako i zadnji korak

Navode kako se nakon prvih 100 dana rada Vlade pokazalo kako je jedina "reforma" na kojoj se sustavno radi ona kojoj je cilj Hrvatsku pretvoriti u neliberalnu demokraciju u kojoj nema mjesta kritičkom mišljenju, demokratskom pluralizmu izražavanja i pluralizmu interpretacija prošlosti, slobodi medija, poštivanju ljudskih prava i različitosti.

Zatražili su i javnu osudu i primjereno sankcioniranje svih proustaških pojava u društvu te prestanak koketiranja s istima u čemu smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića treba biti "prvi, ali nikako i zadnji korak", navode u priopćenju za medije.

Ističu kako sustavni politički pritisak vladajućih na medije "ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja, dok potiranje neprofitnih medija ozbiljno narušava prepoznavanje i integraciju marginaliziranih skupina i problema s kojima se suočavaju".

Netransparentnim i arbitrarnim postupcima i po političkom ključu izvršene su promjene čelnih ljudi na HRT-u koji su nastavili s politizacijom i klerikalizacijom programa javnog medijskog servisa svih građana. Pod egidom sprječavanja širenja nacionalne i vjerske mržnje, HRT je uveo politički oktroiranu cenzuru satiričnog sadržaja.

Bi li građani Hrvatske glasali za program Vlade da su oglašavali ono što sad čine?

"Demokracija u Republici Hrvatskoj svakoga dana približava se demokraturi, odnosno, defektnoj demokraciji", naglasio je Dragan Zelić iz GONG –a.

Demokracija nije vladavina većine nad manjinom, već sustav koji štiti sve građane i brani prava svih manjina, sustav u kojem sloboda pojedinca prestaje tamo gdje počinju prava druge osobe; sustav u kojem pojedinci i skupine imaju pravo u javnosti izražavati kritičke stavove i mišljenja. To je ono što su birači odabrali.

"Pitamo se bi li građani i građanke glasali za program ove Vlade da su na predizbornim plakatima oglašavali ono što sada čine – slabljenje socijalne države, komercijalizacija javnozdravstvenog sustava smanjenje sloboda medija te govora", rekla je Ana Brakus iz CESI.

"Predsjednik Vlade Orešković, ali i cijela vladajuća koalicija snose odgovornost za stanje u zemlji i ne mogu se skrivati iza pojedinih resora. Socioekonomski razvoj Hrvatske neće biti moguć bez poštivanja temeljenih ljudskih prava i sloboda", zaključio je Gordan Bosanac iz CMS-a.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.