Prvi put u povijesti parlamenta Irana koji je upravo ponovno izabran, vjerski dostojanstvenici bit će malobrojniji od žena, 16 naspram 17, na 290 zastupnika, izvijestili su u nedjelju iranski mediji.

U dosadašnjoj skupštini bilo je 27 vjerskih dostojanstvenika a devet žena, konzervativki. Novi parlament izabran nakon dva kruga 26. veljače i 29. travnja obuhvaća 17 žena, od kojih 15 reformatorica i umjerenih, što je najveća brojka nakon islamske revolucije 1979. godine.

Moglo ih je biti 18, ali izbor reformatorske kandidatkinje, izabrane u prvom krugu u Isfahanu, poništen je i ne zna se kad će se ondje održati novi izbori.

U Teheranu osam žena naspram jednog vjerskog dostojanstvenika

U prva dva parlamenta izabrana nakon 1979. godine, vjerski dostojanstvenici bili su vrlo utjecajni i zauzimali su više od polovice mjesta sa 164 i potom 153 zastupnika. Druga je novost u novoizabranom parlamentu da nema nijednog visokog uglednika među vjerskim zastupnicima, suprotno onome kako je bilo prije.

Sadašnji predsjednik Hasan Rohani, bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani ili pak bivši reformatorski predsjednik Muhamed Hatami, sva trojica vjerski dostojanstvenici, bili su zastupnici. Većina izabranih dostojanstvenika u novom parlamentu konzervativci su, ali najmanje trojica su reformatori.

U Teheranu, na 30 zastupnika glavnog grada, svi su reformatori ili umjereni, samo je jedan vjerski dostojanstvenik naspram osam žena.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.