Kao nastavak prosvjeda protiv predložene potpune zabrane pobačaja koji su održani diljem Poljske proteklog vikenda, u ponedjeljak, 3. listopada, žene će održati opći "štrajk upozorenja" i sve su pozvane da tog dana ne idu na posao, fakultet i da ne obavljaju redovite aktivnosti, kako bi na taj način skrenule veću pozornost na problem.

Pobačaj u Poljskoj bio je zabranjen sve do 1993. kad je donesen novi, još uvijek aktualni, zakon koji ga dopušta samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za majčino zdravlje ili ako je fetus teško deformiran. Iako je i sad to jedan od najstrožih zakona o pobačaju u čitavoj Europi podržava ga 74 posto stanovnika.

Prijedlogom novog zakona, koji je poljski parlament u kojem većinu drži vladajuća konzervativna desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) prošlog tjedna pustio u proceduru, pobačaj bi bio zabranjen i u navedenim okolnostima, a ženama koje bi imale čak i spontani pobačaj prijetila bi i zatvorska kazna. Međutim inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev, parlament je istoga dana odbio.

Žene u Poljskoj odlučile su stoga u ponedjeljak, 3. listopada, odjevene u crno, održati opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Toga dana žene neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti.

Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom kad je oko 25.000 žena na Islandu prosvjedovalo protiv ekonomske nejednakosti a oko 90 posto ih je tog dana odbilo raditi, kuhati i brinuti se o djeci. Samo godinu dana kasnije parlament je usvojio zakon kojima se ženama jamči jednaka plaća.
Prema sadašnjim najavama, opći štrajk žena bit će održan 60 poljskih gradova i 10 glavnih europskih gradova, piše Krakow Post.

Akciju podrške Poljakinjama u Hrvatskoj istog dana organizira i inicijativa Obrani pravo na izbor a održat će se u Zagrebu, na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga, s početkom u 18 sati. Zagrebačkom akcijom želi se izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj i upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj a žene su pozvane da dođu odjevene u crno.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.