Više od dvjesto novinara okupilo se na prosvjednoj šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture gdje su prosvjedovali zbog narušavanja medijskih sloboda i tražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Ispred ulaza u "Ministarstvo torture" u znak protesta postavljen je i cirkuski šator. Predsjednik HND-a Saša Leković poručio je kako je to što Vlada radi "pogreb novinarstva", stoga su prosvjednici ostavili olovke kao što se na groblju ostavlja cvijeće.

Prosvjed Sloboda novinarstvu organiziran je povodom Svjetskog dana slobode medija kao odgovor na desant na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture.

''HND već otkad je došlo do smjene vlasti upozorava da su sve vlasti učinile premalo za neovisne medije, ali aktualna je učinila toliko zla da je to nezamislivo. Šokirani su svi naši međunarodni partneri koji su nam dali podršku. Na to su se svi oglušili - predsjednica, predsjednik Sabora, potpredsjednici Vlade, a ministar Zlatko Hasanbegović je čovjek koji uopće ne komunicira s bilo kim tko je u njegovom resoru.

Jučer je Hasanbegović dobio poziv na konferenciju a ministarstvo je izdalo priopćenje da nije dobio poziv što nije istina. Imamo dokaz da je predano 10-ak dana prije konferencije, a to je dodatni razlog da oni, koji o tome ne razumiju puno, shvate o čemu se tu radi'', kazao je predsjednik HND-a Saša Leković za N1.

''Svi su vanjski stručnjaci šokirani. To ide dotle da kao što Hasanbegović s nama ne komunicira, tako mnogi predstavnici međunarodnih institucija ne žele se sastati s njim, a to je nezamislivo'', rekao je i zaključio: ''Ovo što radi Vlada je pogreb novinarstva''.  

Stoga su prosvjednici ispred Ministarstva kulture ostavili olovke kao što se na groblju ostavlja cvijeće, i to ispred transparenta s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima i člankom Ustava koji jamči slobodu medija kao simboličan čin kojim žele ukazati da je vlast pokopala ta zajamčena prava.


HND je i na ranijim događanjima u povodu Dana slobode medija upozorio da je razina medijskih sloboda nakon posljednje smjene vlasti u Hrvatskoj najniža u posljednjih 25 godina.

Leković je u ponedjeljak, na konferenciji "Problemi medijskih sloboda u Europi", istaknuo i da su najnovija upozorenja međunarodne zajednice o zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj posljedica ponašanja nove vlasti koja odbija dijalog, ali i provodi sporne odluke - od ukidanja potpore neprofitnim medijima, tretiranja HRT-a kao "ratnog plijena" i postavljanja "podobnih" urednika i novinara.

Nakon prosvjedne šetnje održana je svečana podjela novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva i videokonferenciju o slobodi medija i provjeravanju činjenica, na kojoj će sudjelovati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a u koju će biti uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.