O neistomišljenicima i protivnicima, primjerice, LGBT prava, nije teško pisati. Tekstovi se praktički pišu sami, jer dovoljno je pratiti što i kako rade. Ono što predstavlja pravi izazov jest razgovarati s njima kad oni već neće s nama, ali dijalog je jedan od temeljnih preduvjeta napretka. Upravo to smo pokušali napraviti u petak, uoči Hoda za život, s čelnicom udruge U ime obitelji, Željkom Markić jer smo željeli da nam konkretno odgovori na konkretna pitanja, na koja javnost ima pravo dobiti odgovore.

Već odavno je javnost stekla dojam da gospođa Markić želi i voli kontrolirati i druge medije osim vlastitog. To je pokazala još 2013. kad je medijima, među ostalim i javnoj televiziji, zabranila pristup stožeru U ime obitelji u referendumskoj noći, pa se nastavilo pokušajem zabrane sintagme "gej brak"... Najsvježiji primjer je njezin subotnji sraz s voditeljicom RTL-ovih Vijesti, Anom Brdarić Boljat, koju je optužila za pristranost i iznošenje neistina u vezi s praćenjem skupa Hod za život.

Unatoč svemu što znamo, nazvali smo je i ljubazno zamolili za kratak razgovor, na što je ona jednako ljubazno pristala, zamolivši da joj pitanja pošaljemo mailom, a na njih će nam odgovoriti "u roku od dva sata".

Na upite odgovaraju – kolegice

Niti tri sata kasnije odgovora nije bilo, pa smo je SMS-om podsjetili da još uvijek čekamo, na što dobivamo odgovor da će "sigurno biti brzo jer kolegice brzo odgovaraju na medijske upite, proslijedila sam im vaše pitanje".

Nešto iza 18:00 stiže mail kolegice Ana Marije Marković koja moli da se pitanja ponove, odnosno da " pošaljemo pitanja za koja može odgovoriti bilo tko od organizatora Hoda za život. Većina pitanja odnosi se na gospođu Markić, a ona nije u mogućnosti odgovarati na Vaša pitanja".

Odgovaramo kako smo se jutros čuli s gospođom Markić koja je obećala odgovoriti na pitanja u e-mailu i pitamo kako je došlo do toga da gospođa Markić ne može odgovoriti, kad nam je jutros oko deset rekla da ćemo imati odgovore za dva sata?

Na taj posljednji mail nismo dobili odgovor. A evo što nas je zanimalo: Koji je cilj Hoda za život? Je li krajnji cilj zahtjev za zabranom pobačaja? Izjavili ste da se zalažete za pravo svake žene na majčinstvo. Odnosi li se to i na žene bez partnera i lezbijke? Jesu li istospolne obitelji s djecom koje već postoje i žive u Hrvatskoj dobrodošle na sutrašnjem Hodu za život?

Liječnica ste. Je li Vama pobačaj prihvatljiv u bilo kojem slučaju (silovanje, ugrožen život majke,...)?

Je li u organizaciju Hoda za život uključena i vaša stranka Projekt Domovina ili samo vaša udruga U ime obitelji? Koji je zapravo odnos Vaše stranke i Udruge?

Zanimljivo je da je pokrovitelj ovog događaja Grad Zagreb, iako je njegov gradonačelnik Milan Bandić na sudu zbog pogodovanja udruzi U ime obitelji? Možete li pojasniti odnos Vaše udruge i zagrebačkog gradonačelnika?

Odbila odgovoriti bez obrazloženja

Zašto se zalažete za ukidanje Zakona o životnom partnerstvu? Znači li to da smatrate kako istospolne obitelji nisu obitelji iako ih ima sve više? Referendumom ste postigli da brak uđe u Ustav, nije li Vam to dovoljno? Zašto želite dokinuti stečena prava određenom broju građanki i građana koji već jesu, ili namjeravaju sklopiti životna partnerstva? Ovo je i njihova zemlja u kojoj rade i plaćaju poreze, zašto bi oni bili građani drugog reda?

Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović rekla je kako se Zakon o životnom partnerstvu neće mijenjati te da je ponosna što Hrvatska ima takav zakon. Kako to komentirate?

Novi biskup gospićko-senjski, karmelićanin Zdenko Križić, u razgovoru za Večernji list rekao je, među ostalim, za gej osobe da nisu birali biti gej, jednostavno su tako rođeni i treba ih poštovati i uključiti u život Crkve. Slažete li se njegovim mišljenjem?

Za kraj smo je pitali kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade.

Sve su to pitanja na koja nam je Željka Markić odbila odgovoriti bez obrazloženja, iz čega je posve jasno kako je riječ o ženi koja na dijalog nije i čini se, neće biti spremna, osim pod vlastitim uvjetima, a mi valjda nismo dostojni čak ni toga. Je li to demokracija za kakvu se navodno zalaže?

Kako god, nakon ovog petka nas nema pravo prozivati za pristranost, jer prostor da objasni neke stvari je dobila. A ovom prilikom poručujemo da pitanja još uvijek stoje te da bismo rado na njih dobili odgovore.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.