Gerilskim akcijama u Rijeci, Opatiji, Poreču, Zagrebu i Splitu skupina feminističkih udruga na poticaj riječke udruge Pariter obilježila je Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje. S ciljem da upozore kako je žensko reproduktivno zdravlje puno više od prava na pobačaj, aktivistkinje su kipove na javnim prostorima ukrasile lentama s natpisima "Naše zdravlje. Naša prava. Naši životi".

Tako su u Zagrebu lentu dobile Kumica, seste Baković, Zagorka i Anka Butorac, u Opatiji Isidora Duncan, Djevojka s galebom i Gospa, u Poreču Ljeto i Majčina igra, u Rijeci Mlikarica i Djevojka, a u Splitu je lentu dobila Meštrovićeva Majka i dijete koja se nalazi ispred rodilišta.

"U svjetlu rasta pokreta koji ima za cilj zabraniti pobačaj, a pod krinkom brige za žensko zdravlje i demografiju, smatramo kako je izuzetno važno javnosti ukazati na to da se diskurs o ženskom reproduktivnom zdravlju ne odnosi jedino i isključivo na prekid trudnoće", poručuju aktivistkinje.

Kategorije problema koje nisu u opisu posla boraca/kinja za život

Dodaju kako moramo imati na umu sve aspekte ženskog zdravlja, uključujući prevenciju trudnoće i (ne)dostupnost besplatnih hormonalnih kontraceptiva, diskriminatorni zakon koji regulira pravo na sterilizaciju kao metodu trajne kontracepcije, samu trudnoću, porod i postpartum. Reproduktivna prava uključuju i pravo na medicinski potpomognutu oplodnju i dostojanstvo pri porodu, no te kategorije problema nisu u opisu posla boraca/kinja za život.

"Isto se odnosi i na sramotne uvjete u rodilištima. S druge strane, Hrvatska nikad nije regulirala opciju poroda kod kuće za žene koje to žele, unatoč zahtjevima građanki", navode gerilke i upozoravaju da je važno govoriti i o nasilju i diskriminaciji pri porodu koje se ne evidentira u bolničkim dokumentima, a žene ga ne prijavljuju radi straha i srama.

Reproduktivna prava uključuju i pravo na medicinski potpomognutu oplodnju i dostojanstvo pri porodu, no te kategorije problema nisu u opisu posla boraca/kinja za život

Osvrnule su se i na zdravlje trans* osoba i lezbijki koje, napominju, doživljavaju kontinuiranu diskriminaciju prilikom prakticiranja prava na zdravstvenu skrb.

"Kad se govori o ženskom zdravlju, treba uzeti u obzir sve žene, ne samo one 'podobne' za nastavak hrvatske loze, opominju.


Kliknite na fotografiju za otvaranje galerije

Nametanje partikularnih ideoloških stavova u program obrazovanja

Dotakle su se i spolnog i zdravstvenog odgoja u školama za koji kažu da se ne temelji na znanosti i činjenicama, već je njegovo provođenje podložno osobnim tumačenjima predmetnih profesora/ica, što, smatraju, otvara prostor za manipulaciju i indoktrinaciju.

Važno je govoriti i o nasilju i diskriminaciji pri porodu koje se ne evidentira u bolničkim dokumentima, a žene ga ne prijavljuju radi straha i srama

"Takvo stanje po svoj prilici produžava se unedogled s ovakvim odnosom Vlade prema kurikularnoj reformi te pokušajem uplitanja politike i nametanja partikularnih ideoloških stavova u program obrazovanja", kažu te zaključno podsjećaju na preporuke UN-ovog Odbora za ukidanje diskriminacije žena, kojima Odbor od Hrvatske traži da regulira priziv savjesti liječnika na način da prakticiranje priziva ne ometa pristup prekidu trudnoće te da se rodiljama osigura donošenje informiranog odabira tijekom poroda, kao i da se uvede opcija poroda kod kuće za žene koje to žele.

Također, Odbor je predložio Hrvatskoj da poduzme mjere kojima bi se omogućilo lezbijkama, biseksualkama i trans* osobama puno uživanje njihovih temeljnih ljudskih prava.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.