Ustavni sud u Češkoj ukinuo je odredbu Zakona o registriranom partnerstvu koja je istospolnim parovima zabranjivala posvajanje djece, pa će gejevi i lezbijke sada to moći učiniti kao pojedinci/pojedinke, no bez zajedničkog skrbništva.

Ustavni sud je zaključio kako je odluka o zabrani posvajanje djece osobama koje su u istospolnom životnom partnerstvu diskriminatorna, jer to je omogućeno samcima i samicama, piše Prague Post.

"Odredba je u suprotnosti s ljudskim pravom na dostojanstvo, jer onemogućava određeno pravo jednoj grupi ljudi samo zato što su sklopili registrirano partnerstvo. Tako ih pretvara u osobe niže vrste, označava ih se manje vrijednima, radikalno drugačijima od ostalih i nesposobnima da se brinu za djecu", zaključio je sud.

I dalje bez zajedničkog skrbništva

Na snazi i dalje ostaje odluka o zabrani zajedničkog posvajanja, što znači kako osobe u istospolnom partnerstvu mogu posvajati djecu no neće im biti omogućeno zajedničko skrbništvo nad djecom.

Ustavni sud bavio se pitanjem posvajanja djece u istospolnim zajednicama na zahtjev Gradskog suda u Pragu zbog tužbe Čeha koji je kao gej pojedinac bez problema bio na listi čekanja za posvajanje djeteta no s nje je izbačen nakon što je sklopio životno partnerstvo.

Češka je zakonski regulirala životne zajednice istospolnih parova 2006., a prošle godine odobreno je državljanstvo djeci oženjenog istospolnog para koji ih je usvojio u SAD-u, piše Pink News. Jedan od očeva je iz Francuske, a drugi koji je iz Češke, o tome je rekao:

"Sad možemo lakše putovati Europom, a dječaci mogu pohađati školu u Češkoj. Tu se osjećaju jako dobro i željeli bi ostati ovdje".

Čak 68 posto Čeha prihvaća istospolne zajednice, no samo njih 17 posto bi prihvatilo mogućnost da LGBT parovi posvajaju djecu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.