Zagrebački spomenici Zdenac života i onaj Tinu Ujeviću, kao i ograda na Pravnom fakultetu i zagrebački semafori osvanuli su jutros ukrašeni krunicama s porukom "Sloboda Trećima" i onom koja upućuje na članak 41. Ustava "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države", čime s nastavlja aktivistička akcija za zaštitu autonomije HRT3 i čitavog javnog medijskog prostora.

"Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera.

Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: 'Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države'", poručili su iz Inicijative Sloboda Trećima nakon nove akcije koja je uslijedila nakon one ispisivanja grafita "Free HRT3" diljem Zagreba.

Na naprasno ukidanje najslušanijih emisija nagrađivanih autora i autorica reagirali su i iz inicijative Kulturnjaci 2016 otvorenim pismom v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija Nevenki Dujmović od koje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine "ideološku instrumentalizaciju medija".

Poručuju kako je Treći program HR-a "hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radionica u službi politike" i najavljuju kako će o ukidanjima emisija obavijestiti kolege iz European Broadcasting Uniona, čiji je HRT član, International Feature Conference (Savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu, na kojemu HRT redovito nastupa, te podržati sve prosvjedne akcije.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.