Zbog brojnih smjena novinara i urednika te ukidanja emisija na trećim programima HRT-a, što je HND nazvao kulturocidom, pokrenuta je inicijativa "Sloboda Trećima" koja je noćas diljem Zagreba iscrtala grafite s porukom "Free HRT3". Jutros su dali podršku novinaru i piscu Anti Tomiću uoči početka suđenja zbog tužbe za duševne boli koju je protiv njega podigao ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Na nekoliko lokacija u Zagrebu, pa tako i ispred ulaza u Ministarstvo kulture, inicijativa "Sloboda Trećima" ostavila je svoj potpis u obliku grafita u kojoj traže slobodu za HRT3.

Inicijativa za očuvanje vjerodostojnosti i sekularnosti HRT3

Kako navode na njihovoj Facebook stranici "nakon ukidanja emisija 'Jutro na trećem', 'Audio.doc' i 'Skrivena strana dana', pokrenuli smo inicijativu 'Sloboda Trećima' koja se protivi novim, radikalnim promjenama programskih shema Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije i daljnjim udarima na vjerodostojnost i sekularnost tih programa."

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je najoštriji prosvjed zbog, kako navode, svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, ističući da su događaji na trećim programima radija i televizije ravni kulturocidu. U priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković, upozorava da v.d. vodstvo javne radio-televizije "za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti".

"Ono što se događa s trećim programima radija i televizije ravno je kulturocidu, te je u skladu sa stavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz 'Glasa koncila' od prije tri godine, ocjenjuje HND citirajući Hasanbegovića: 'Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i 'postmodernu' neojugoslavensku 'dekonstrukciju' i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika'", priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

HND: kulturocidom Treći pogram radija postaje politički ostrašćen i nestručan

HND dodaje da je "zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija" nezasluženo ostao u sjeni široj javnosti vidljivijeg uništavanja Trećeg programa televizije, koji se u njegovoj kratkoj povijesti počeo uspoređivati s vrhunskim tv programima poput francuskog Arte.

"Prema izvorima HND-a, v.d. urednici HRT-a rekli su da je Treći program radija ideološki najostrašćeniji radijski kanal i da će iskorijeniti aktivizam u redakciji. No upravo je sada Treći program radija postao aktivistički, politički ostrašćen i nestručan. Na tom se programu ukidaju rijetki i vrijedni dokumentarni sadržaji, a umjesto njih se uvodi studijsko-razgovorni program religijskog i krajnje ideologiziranog karaktera", stoji u priopćenju.

Smatra da će "posljedice napada" biti dalekosežne jer se "uništava izniman kulturni kontinuitet, kojeg su desetljećima stvarali vrsni novinarski profesionalci, teoretičari i znanstvenici svih profila, umjetnici i filozofi".

Najnoviji udari na Treći program radija, navodi HND, ukidanje su emisije "Jutro na trećem" Ivice Prtenjače, najslušanije na tom programu Hrvatskog radija, te ukidanje, bez obrazloženja, obje emisije novinarke i urednice Ljubice Letinić, "Audio.doc" i "Skrivena strana dana".

Ante Tomić: nisam znao da je Hasanbegović zlonamjeran i pakostan, napravio je od toga predstavu

Inicijativa "Sloboda Trećima" jutros je dala podršku i novinaru i piscu Anti Tomiću kojeg su ispred zagrebačkog Općinskog suda dočekali transparentima "Sloboda Trećima" i "Publika protiv cenzure" uoči početka procesa u kojem ministar kulture Zlatko Hasanbegović tuži Tomića, zahtijevajući da mu plati trideset tisuća kuna za duševne boli zbog teksta "Jadi političkog minotaura" objavljenog 28. siječnja ove godine u beogradskom Ninu.

"Mislim da mu tekst nije nanio neugodnosti, riječ je o tekstu koji je izašao u Beogradu. On je napravio predstavu oko toga. Sam tekst je po mom sudu vrlo blag jer to je bilo na početku njegova mandata i mandata te vlade, kad nismo ni znali tko je on. Nisam imao pojma da je zlonamjeran i pakostan i bio je to blagi, umjeren tekst o tome kako mi je neobično da se pojavio neki zagrebački musliman među desničarima, islamofobima. Bio je to tekst sućuti za čovjeka koji se trudi svidjeti ljudima koji ga potajno ne podnose. Ja nisam ni u peti imao da bih ja njemu mogao izazvati duševne boli. Mi smo ovdje samo radi predstave, da se on prikaže veliki Hrvat kojeg čak u beogradskim medijima napadaju'', kazao je Tomić za N1.

Ističe kako se ovdje radi o napadu na slobodu govora. "To svakako jest napad na slobodu govora. On to opetovano čini. To što je napravio s VEM-om te intervencije prema HRT-u, on pokušava kontrolirati medije''.

Tomić se osvrnuo i na priopćenje ministra Hasanbegovića nakon što je napadnut u Splitu. ''To je bio dosta odvratno priopćenje. Ne bih ništa prognozirao što se tiče ishoda postupka'', zaključio je Tomić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.